Πάμε να δούμε τον εύκολο τρόπο παρασκευής
Χωρίς φύλλο, φτιαγμένη με αυγά, ασπράδια, γιαούρτι και ελάχιστο αλεύρι, αυτή η light χορτόπιτα μπορεί να σε σερβιριστεί είτε χλιαρή είτε κρύα.
Υλικά
Κομμάτια: για 6 κομμάτια – για ταψί διαμέτρου 30 εκ.
- 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα της εποχής (σπανάκι, σέσκουλα κ.ά.), καθαρισμένα, πλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
- 3 μικρά κολοκύθια, χοντροτριμμένα
- 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
- λίγο αλεύρι, για το πασπάλισμα του ταψιού
- 1/2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 100 γρ. πρόβειο κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 3 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μάραθος ή άνηθος ή φρέσκος δυόσμος)
- 6 αυγά + 5 ασπράδια αυγών
- 300 γρ. κατσικίσιο γιαούρτι
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
- 50 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το ταψί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ελαφριά χορτόπιτα βάζουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα τριμμένα κολοκυθάκια μαζί σε ένα μεγάλο σουρωτήρι (ή σε δύο, αν δεν χωράνε), αλατίζουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά με τα χέρια μας.
- Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να στραγγίξει από τα περιττά υγρά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο αλάτι σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Λαδώνουμε το ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και το τινάζουμε ανάποδα για να απομακρύνουμε το περιττό.
- Το αλεύρι που θα μείνει θα σχηματίσει στο ψήσιμο μια ωραία κρούστα στη βάση της πίτας.
- Στύβουμε ελαφρά με τα χέρια μας το μείγμα χόρτων-κολοκυθιών και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη.
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και την πάπρικα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Ρίχνουμε το τυρί και το μυρωδικό που επιλέξαμε και ανακατεύουμε ξανά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και τα ασπράδια, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στη λεκάνη με τα χόρτα.
- Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε αμέσως το μείγμα στο ταψί.
- Στρώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρόδινη κρούστα στην επιφάνεια.
- Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την πόρτα του μισάνοιχτη, χωρίς να ξεφουρνίσουμε το ταψί.
- Το αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε την πίτα σε κομμάτια.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα