Ηράκλειο: 27oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Η πιο ελαφριά χορτόπιτα που φτιάξαμε ποτέ!

05.07.2024, 5:32

Πίνακας Περιεχομένων

Πάμε να δούμε τον εύκολο τρόπο παρασκευής

Χωρίς φύλλο, φτιαγμένη με αυγά, ασπράδια, γιαούρτι και ελάχιστο αλεύρι, αυτή η light χορτόπιτα μπορεί να σε σερβιριστεί είτε χλιαρή είτε κρύα.

Υλικά

Κομμάτια: για 6 κομμάτια – για ταψί διαμέτρου 30 εκ.

  • 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα της εποχής (σπανάκι, σέσκουλα κ.ά.), καθαρισμένα, πλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
  • 3 μικρά κολοκύθια, χοντροτριμμένα
  • 500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
  • λίγο αλεύρι, για το πασπάλισμα του ταψιού
  • 1/2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 100 γρ. πρόβειο κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 3 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μάραθος ή άνηθος ή φρέσκος δυόσμος)
  • 6 αυγά + 5 ασπράδια αυγών
  • 300 γρ. κατσικίσιο γιαούρτι
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
  • 50 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το ταψί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την ελαφριά χορτόπιτα βάζουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα τριμμένα κολοκυθάκια μαζί σε ένα μεγάλο σουρωτήρι (ή σε δύο, αν δεν χωράνε), αλατίζουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά με τα χέρια μας.
  2. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να στραγγίξει από τα περιττά υγρά.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο αλάτι σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  6. Λαδώνουμε το ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και το τινάζουμε ανάποδα για να απομακρύνουμε το περιττό.
  7. Το αλεύρι που θα μείνει θα σχηματίσει στο ψήσιμο μια ωραία κρούστα στη βάση της πίτας.
  8. Στύβουμε ελαφρά με τα χέρια μας το μείγμα χόρτων-κολοκυθιών και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη.
  9. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και την πάπρικα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  10. Ρίχνουμε το τυρί και το μυρωδικό που επιλέξαμε και ανακατεύουμε ξανά.
  11. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και τα ασπράδια, μέχρι να αφρατέψουν.
  12. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στη λεκάνη με τα χόρτα.
  13. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε αμέσως το μείγμα στο ταψί.
  14. Στρώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι.
  15. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρόδινη κρούστα στην επιφάνεια.
  16. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την πόρτα του μισάνοιχτη, χωρίς να ξεφουρνίσουμε το ταψί.
  17. Το αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε την πίτα σε κομμάτια.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα