Ηράκλειο: 20oC

Η συνταγή για γαλακτομπούρεκο από τη μητέρα του Ρουβά (φωτό)

24.11.2023, 2:30

Ο Απόστολος Ρουβάς, αδερφός του Σάκη, μας αποκαλύπτει τη συνταγή της μητέρας Ρουβά για το πιο νόστιμο γαλακτομπούρεκο

Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι και σίγουρα η οικογένεια Ρούβα τιμάει την συνταγή της μαμάς, όπως αποκάλυψε σε ανάρτησή του ο Απόστολος.

Αυτή είναι η συνταγή:

Υλικά:

Για την κρέμα:

300 γρ. Γάλα αγελαδινό

300 γρ. Γάλα κατσικίσιο

110 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό

180 γρ. Ζάχαρη

3 Αυγά

15 γρ. Βούτυρο

Εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σύνθεση:

300 γρ φύλλο Βηρυτού

140 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα

Για το σιρόπι:

300 γρ. Ζάχαρη

240 γρ. Νερό

3-4 σταγόνες λεμόνι

Φλούδες λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, Απ’ τη στιγμή που θα ξεκινήσει να βράζει το αφήνουμε για 7’ και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την μισή ζάχαρη να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτουμε τη βανίλια. Μόλις το γάλα ζεστάνει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε έως ότου αρχίσει να δένει. Στη συνέχεια, με μία κουτάλα παίρνουμε λίγο λίγο γάλα και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με τα αυγά. Όταν έχουμε προσθέσει στα αυγά περίπου τη μισή ποσότητα γάλακτος, ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι η κρέμα να δέσει.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. , το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο και ξεκινάμε να στρώνουμε έξι φύλλα, βουτυρώνοντάς τα, καθώς τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Αδειάζουμε την κρέμα στην βάση και κλείνουμε το γλυκό με τα υπόλοιπα φύλλα, κάνοντας την ίδια διαδικασία με το βουτύρωμα, όπως πριν.

Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο με ένα μαχαίρι μόνο στα πάνω φύλλα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για περίπου 45΄ με 50΄ λεπτά ανάλογα με το φούρνο.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.

Tips:

Αφρατεύουμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αυτό μας βοηθάει να δώσουμε παραπάνω όγκο στην κρέμα και η βανίλια μειώνει την μυρωδιά από το αυγό.

Εφόσον έχουμε τελειώσει με το στρώσιμο των φύλλων, τοποθετούμε το γλυκό για λίγο στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο. Αυτό θα μας βοηθάει να χαράξουμε πιο εύκολα το γλυκό, χωρίς να χυθεί κρέμα.

Δείτε την ανάρτηση του:

Πηγή: hello.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός άνδρας στην Καστοριά – Το αυτοκίνητο του έπεσε σε χαντάκι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Καρέ καρέ τροχαίο στη Ρόδο: Αυτοκίνητο περνάει με κόκκινο και «καρφώνεται» σε άλλο Ι.Χ. – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

«Καμπανάκι» από τις Ολλανδικές Αρχές: «Μην ρωτάτε την τεχνητή νοημοσύνη ποιον να ψηφίσετε»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρή καταγγελία: Διευθύντρια δημοτικού σχολείου χτύπησε δασκάλα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Εξελίξεις «φωτιά» στο διπλό φονικό στην Φοινικούντα: Το «πακιστανικό» κινητό και οι συνομιλίες των τριών υπόπτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Οικονομία

Voucher 800 ευρώ σε οικογένειες: Ανοιχτή η πλατφόρμα για αιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Style

Ιβάν Σβιτάιλο για Να με λες μαμά: «Δεν θα άφηνα τα παιδιά μου να δουν τη σειρά»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κόσμος

Δολοφονήθηκε δήμαρχος του Μεξικού σε κεντρικό σημείο της χώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ηράκλειο

Κραυγή αγωνίας από την αγορά: Το εμπορικό λιμάνι Ηρακλείου παραλύει, ο ΟΛΗ σιωπά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Συνεχίζεται το κύμα phishing με δόλωμα τις επιστροφές φόρου (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →