Ηράκλειο: 31oC

Καφές: Γνώριζες την ύπαρξη freddo ελληνικού;

19.07.2025, 21:12

Εσύ ήξερες ότι υπάρχει κρύος ελληνικός καφές;

Ελληνικός καφές: ταυτισμένος με το φλιτζάνι της γιαγιάς, με το πλούσιο άρωμα και το καϊμάκι, είναι αυτός ο ζεστός καφές που συνοδεύεται από αναμνήσεις σε πλατείες και χωριά, με καλοκαίρια όπου ο μόνος ήχος που ακούς είναι το τραγούδι των τζιτζικιών.

Όπως πολύ καλά ξέρεις, ο ελληνικός καφές, ακόμη και το καλοκαίρι – που όλο και σε κάποια χωριάτικη πλατεία θα τον προτιμήσουμε – σερβίρεται ζεστός. Ήξερες όμως ότι υπάρχει και η παγωμένη εκδοχή του; Ειδικά αν σου αρέσει η γεύση του, αλλά δεν τον απολαμβάνεις ακριβώς λόγω της θερμοκρασίας του εν μέσω καύσωνα, τότε ίσως αυτό να σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Τελευταία, κάποιοι πειραματίζονται με «κρύο ελληνικό καφέ», δηλαδή βρασμένο κανονικά στο μπρίκι και μετά παγωμένο, σερβιρισμένο για παράδειγμα με πάγο – σαν ένα είδος «cold brew» με άρωμα ελληνικού. Δεν είναι συνηθισμένος, αλλά μπορεί να τον συναντήσεις και σε πιο μοντέρνα ή εναλλακτικά καφέ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο διαδεδομένος όπως ο cold brew και ο διαχρονικός φραπέ, που ακόμη και σήμερα κάποιοι δεν απαρνιούνται το καλοκαίρι, αλλά σίγουρα κερδίζει έδαφος.

Πώς να φτιάξεις ελληνικό καφέ στην κρύα εκδοχή του

  • Βράσε 2 δόσεις ελληνικού καφέ στο μπρίκι, με τον κλασικό τρόπο – με νερό (ίσως λίγο παραπάνω απ’ ότι θα έβαζες κανονικά), καφέ και ζάχαρη, αν βάζεις.
  • Άφησέ τον να κρυώσει.
  • Ανακάτεψε ελαφρώς.
  • «Πέρασέ» τον από ένα μικρό σουρωτήρι για να αφαιρέσεις το κατακάθι. Αν χρειαστεί, επανάλαβε άλλη μία φορά για να φύγει εντελώς το κατακάθι.
  • Σέρβιρε σε γυάλινο χαμηλό ποτήρι με κοντό καλαμάκι (όπως κάνουν συνήθως στις καφετέριες με τον freddo espresso), προσθέτοντας αν θέλεις και 3-4 παγάκια για περισσότερη δροσιά.
    Μπορείς να τον κάνεις και shaken, δηλαδή σαν φραπέ, χτυπώντας τον, αντί απλώς να τον ανακατέψεις (αφού έχει κρυώσει), για να έχει πιο αφράτη υφή.

Σύνοψη άρθρου

  • Ο κρύος ελληνικός καφές είναι μια νέα τάση που συνδυάζει το παραδοσιακό άρωμα με τη δροσιά του καλοκαιριού.
  • Παρασκευάζεται βράζοντας τον καφέ κανονικά στο μπρίκι και στη συνέχεια παγώνοντας τον με πάγο.
  • Δεν είναι τόσο διαδεδομένος όσο ο φραπέ, αλλά κερδίζει έδαφος σε μοντέρνα καφέ.
  • Για την παρασκευή του, ο καφές περνάει από σουρωτήρι για να αφαιρεθεί το κατακάθι και σερβίρεται με πάγο.
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Ιπποκράτειο: Ποινική δίωξη στον διευθυντική της καρδιοχειρουργικής μετά την καταγγελία για «φακελάκι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Αθλητικά

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ ο Κριστιάνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τον εκρηκτικό μηχανισμό σε πολυκατοικία σωφρονιστικού υπαλλήλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Style

«Fury»: Νέα ταινία του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο με πρωταγωνιστή τον Όσκαρ Άιζακ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

Τα ρωσικά drones που κατέρριψε η Πολωνία (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε πηγάδι – Είχε πάει να ποτίσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Η Reservoir Media απέκτησε τον κατάλογο του Μάιλς Ντέιβις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

«Το παιδί μου ζει από θαύμα»: Σοκάρουν οι φωτογραφίες του 13χρονου που έφαγε ξύλο με μπετόβεργες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Αμυντικά

Οι νέοι διοικητές ΑΣΔΕΝ και ΑΣΔΥΣ μετά τις έκτακτες κρίσεις στο ΚΥΣΕΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Υγεία

Ανησυχητική μελέτη: Κορωνοϊός και γρίπη «ξυπνούν» καρκινικά κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα