Ηράκλειο: 18oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Καύσιμα: «Τσιμπάνε» οι τιμές στην Κρήτη – Απότομη αύξηση περιμένει η αγορά

15.05.2024, 7:00

Σε νέες αυξήσεις τιμών των καυσίμων ενδέχεται να οδηγήσει το νέο σύστημα τιμολόγησης

Άνοδος αναμένεται στις τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά μετά από την μικρή πτώση που κατέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες, παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν ότι το αργό θα μπορούσε να σημειώσει απότομη αύξηση.

Παράλληλα, σε νέες αυξήσεις τιμών των καυσίμων ενδέχεται να οδηγήσει το νέο σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα κτήρια και τις οδικές μεταφορές της ΕΕ.

Το νέο σύστημα που πρόκειται να εισαχθεί σε όλο το μπλοκ το 2027 θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες αυξήσεις των τιμών από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά.

Συγκεκριμένα, από το 2027 η ΕΕ θα αρχίσει να τιμολογεί τις εκπομπές CO2 από τα κτίρια και τις οδικές μεταφορές, με ένα νέο σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως αναφέρει σχετικά το Euractiv, η νέα ρύθμιση συμφωνήθηκε πέρυσι με στόχο οι τιμές των ρύπων να παραμείνουν κάτω από τα 45 ευρώ/τόνο CO2, που μεταφράζεται σε ένα «καπέλο» περίπου 10 λεπτών στην τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ στην αντλία. Άλλοι νομοθέτες συμμερίζονται την ανησυχία ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 45 ευρώ.

«Τσιμπάνε» στην Κρήτη

Στα πρατήρια της Κρήτης οι μέση τιμή στα καύσιμα ξεπερνά τα 2 ευρώ/λίτρο, με τους καταναλωτές να προβληματιζονται έντονα, καθώς βλέπουν μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό τους να ροκανίζεται σημαντικά και από τις μετακινήσεις. Στην ίδια σελίδα και οι πρατηριούχοι στο νησί, οι οποίοι πολλές ακούν τα παράπονα των πελατών τους. Στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή έχει «παγώσει» περίπου στα 1,7 ευρώ/λίτρο, αρκετά ακριβότερο σε σχέση με τη μέση τιμή 12μηνου.

Τέλος, σημειώνεται  πως το βαρέλι το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές λίγο πάνω από τα 80 δολάρια, γεγονός το οποίο δεν δικαιολογεί τις αυξήσεις στην αντλία.

Διαβάστε επίσης

Μιχάλης Ριζικιανάκης: Ξεπερνούν τις 18.000 οι ελλείψεις στον τουρισμό στην Κρήτη

Ξεσηκωμός από κατοίκους για την επαναλειτουργία του λατομείου Γουρνών

Ρένα Κουβελιώτη: Η πρώτη ανάρτηση της δημοσιογράφου μετά την άγρια επίθεση

Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 35χρονου