Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Στο καΐκι έβαζαν μόνο κρεμμύδι και πατάτες, εμείς στη σπιτική εκδοχή του φαγητού των ψαράδων, πλάι στα διάφορα ψάρια ή βραστόψαρα βάζουμε και άλλα λαχανικά.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 1 1⁄2-2 κιλά κιλά διάφορα ψάρια για βραστό (βλ. εισαγωγή συνταγής), καθαρισμένα ή μείγμα από τα διαθέσιμα βραστόψαρα – καλό είναι να βάλουμε κι ένα-δυο μπακαλιαράκια
- 4 πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος στη μέση
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα κατά μήκος στη μέση
- 2 ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την κακαβιά καϊκίσια, σε σπιτική εκδοχή ξεχωρίζουμε τα μικρότερα βραστόψαρα και τα δένουμε όλα μαζί σε ένα κομμάτι τουλπάνι ή γάζα, που το δένουμε κόμπο σαν πουγκί.
- Τον μπακαλιάρο (ή τα μπακαλιαράκια) και τα μεγαλύτερα ψάρια τα τυλίγουμε σε άλλο κομμάτι τουλπάνι με τον ίδιο τρόπο.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα τακτοποιούμε τα πατάτες, τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια και τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε.
- Επάνω τους ακουμπάμε πρώτα το πακέτο με τους μπακαλιάρους και τα μεγαλύτερα ψάρια και από πάνω το πακέτο με τα μικρότερα.
- Τα πιέζουμε προσεκτικά για να απλώσουν λίγο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να μισοκαλύψει τα ψάρια, ακουμπάμε πάνω τους τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα μεγάλα ψάρια, οι πατάτες να μαλακώσουν και το ζουμί να χυλώσει λίγο.
- Βγάζουμε τα πακέτα με τα ψάρια και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
- Αν ρίξουμε ρύζι, το προσθέτουμε τώρα μαζί με επιπλέον νερό και βράζουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του (12-15 λεπτά).
- Βγάζουμε τα ψάρια από τα τουλπάνια και με προσοχή τα μεταφέρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε από την κατσαρόλα τα λαχανικά και τα τακτοποιούμε κι αυτά στην πιατέλα με τα ψάρια.
- Μοιράζουμε την κακαβιά σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και βάζουμε την πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Τεχνολογία
ΝASA: «Εξωγήινοι μικροοργανισμοί κάποτε ζούσαν στο ηλιακό μας σύστημα»
Διαβάστε περισσότερα
Κρήτη
Έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης: Η ελληνική απάντηση στα Τουρκο-λιβυκά «παιχνίδια»
Διαβάστε περισσότερα
Κόσμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρομοιάζει τον Πούτιν και τον Ζελένσκι σαν το λάδι με το ξίδι – «Δεν θέλω να είμαι παρών σε συνάντησή τους»
Διαβάστε περισσότερα
Αθλητικά
Δημοφιλή
Θλίψη-Έφυγε από τη ζωή γνωστός γεωπόνος στην Κρήτη
Πένθος στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Λαζαράκης - Σήμερα η κηδεία του
Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Καμπουράκη - Έφυγε πρόωρα ο αγαπητός Στράτος
Πρόωρες εκλογές το 2026; Ο κυβερνητικός αιφνιδιασμός, τα νέα κόμματα και η επιστροφή... «βόμβα» στο ΠΑΣΟΚ
Nέα γυναικοκτονία στον Βόλο: Άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και τράπηκε σε φυγή
Πένθος στη Μεσαρά: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Στράτο Καμπουράκη
Γυναικοκτονία στον Βόλο: Αυτή είναι η 36χρονη που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της
Νέο τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Σφοδρή σύγκρουση δύο ΙΧ τα ξημερώματα
Συναγερμός στο Ηράκλειο: Φωτιά σε σπίτι - Έσπευσε άμεσα η Πυροσβεστική