Ηράκλειο: 39oC

Καλοκαίρι: Αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να τυλίγετε σε μεμβράνη

25.07.2025, 15:26

Είναι πάντα λάθος να καλύπτονται με μεμβράνη ζεστά φαγητά ενώ το καλοκαίρι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή

Με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητο να προσαρμόζουμε τις συνήθειές μας στην κουζίνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σωστή συντήρηση των τροφίμων. Ένα από τα πιο διαδεδομένα μέσα αποθήκευσης είναι η πλαστική μεμβράνη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της ευκολίας και της πρακτικότητάς της.

Ωστόσο, παρά τα οφέλη της — όπως η προστασία από την έκθεση στον αέρα ή στις ανεπιθύμητες οσμές του ψυγείου — η χρήση της ενέχει και σημαντικούς κινδύνους, ειδικά το καλοκαίρι. Το υλικό της, συνήθως PVC ή πολυαιθυλένιο, έχει την τάση να παγιδεύει την υγρασία στο εσωτερικό. Όταν αυτό συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργείται ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγιεινή και την ασφάλεια του φαγητού.

Γι’ αυτό, είναι πάντα λάθος να καλύπτονται με μεμβράνη ζεστά φαγητά, ενώ το καλοκαίρι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή καθώς κάποια τρόφιμα αλλοιώνονται πιο εύκολα όταν έρχονται σε επαφή με τη μεμβράνη.

Πώς να αποθηκεύσετε διάφορα τρόφιμα χωρίς χρήση μεμβράνης

Η Corriere della Sera δίνει συμβουλές για σωστή αποθήκευση των τροφίμων το καλοκαίρι:

  • Φρέσκα τυριά όπως η ρικότα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμότητα και την υγρασία. Η περιτύλιξή τους σε πλαστική μεμβράνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Είναι προτιμότερο να φυλάσσονται στην αρχική τους συσκευασία ή σε αεροστεγή δοχεία.
  • Ώριμα φρούτα (κεράσια, ροδάκινα, σύκα) λόγω των φυσικών του σακχάρων ζυμώνονται πιο γρήγορα, αν τυλιχθούν σε μεμβράνη. Τυλίξτε τα σε χαρτί κουζίνας ή αποθηκεύστε τα σε καλάθια λαμβάνοντας πάντα υπόψιν πώς τα τοποθετήσατε και το βάρος του.
  • Αλλαντικά όπως το ζαμπόν, το προσούτο και η μορταδέλα χάνουν την ποιότητά τους εάν αποθηκευτούν σε πλαστική μεμβράνη καθώς η άμεση επαφή με το υλικό ευνοεί τη συσσώρευση επιφανειακού λίπους, με αποτέλεσμα οι φέτες να χάσουν τη φρεσκάδα τους και να κολλήσουν μεταξύ τους. Και αυτά είναι προτιμότερο αποθηκεύονται στην αρχική τους συσκευασία ή σε αεροστεγή δοχεία.
  • Γλυκά με κρέμα ή σαντιγί, που περιέχουν αυγά και γαλακτοκομικά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν βακτήρια. Είναι ασφαλέστερο να μπαίνουν σε ειδικές θήκες ή γυάλινες τουρτιέρες που δεν καταστρέφουν το σχήμα τους και δεν εγκυμονούν κινδύνους.
  • Μπισκότα και σνακ συνήθως τα τυλίγουμε με πλαστικές μεμβράνες για να ταξιδέψουμε. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί χάνουν την υφή τους και γίνονται μαλακά. Είναι προτιμότερα τα αεροστεγή δοχεία ή οι πλαστικές σακούλες.
  • Τα καλοκαιρινά σάντουιτς με ντομάτα ή μοτσαρέλα μουλιάζουν αν τυλιχθούν με μεμβράνη. Τυλίξτε τα πρώτα σε χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.