Ιταλικό καλτσόνε με σπιτική ζύμη, μία πίτσα που θα λατρέψετε
Ζουμερή και πεντανόστιμη σκεπαστή πίτσα καλτσόνε. Γεμίστε την με τα υλικά που αγαπάτε ή με ό,τι σας περίσσεψε!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
- 160 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. ξερή μαγιά
- 1/2 πρέζα/ες ζάχαρη
- 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 φέτ. μπέικον
- 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
- 5 μεγάλα άσπρα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 4 κ.σ. κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
- 4 φέτ. ζαμπόν
- 250 γρ. μπαστούνι μοτσαρέλα τριμμένο
- Μείγμα μυρωδικών (ρίγανη-θυμάρι-βασιλικό)
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
- Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω.
- Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.
- Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις.
- Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη.
- Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
- Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
Για την πίτσα καλτσόνε
- Ξεκινάμε την πίτσα καλτσόνε, ροδίζοντας πρώτα το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι, να γίνει τραγανό.
- Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να πιούν όλα τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει.
- Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Θα φτιάξουμε 2 καλτσόνε.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τις ζύμες σε δύο στρογγυλά λεπτά φύλλα.
- Αλείφουμε με κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας το μισό φύλλο.
- Ισομοιράζουμε τη γέμιση μανιταριών.
- Προσθέτουμε το ζαμπόν, το τραγανό μπέικον σε κομμάτια και το τυρί.
- Όσο πιο λίγη υγρασία εμφανίζει η γέμιση του καλτσόνε, τόσο πιο τραγανό αποτέλεσμα έχουμε.
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. - Διπλώνουμε στη μέση (σαν μισοφέγγαρο) και στρίβουμε τις άκρες τσιμπώντας τις ενώσεις. Το κλείνουμε σαν κόθρο.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια με ελάχιστο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε τα καλτσόνε στον προθερμασμένο φούρνο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 20’ μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη