Συνολικό ποσοστό επιβίωσης στην τριετία 3% υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό
Η συχνή άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες από καρκίνο του παχέος εντέρου να ζήσουν περισσότερο, ίσως και περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που ήταν πολύ δραστήριοι σωματικά είχαν ποσοστά επιβίωσης στην τριετία ελαφρώς υψηλότερα από τον γενικό πληθυσμό, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Cancer.
«Αυτές οι νέες πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου να καταλάβουν πώς παράγοντες που μπορούν να ελέγξουν, όπως τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας, μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη πρόγνωσή τους», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο επικεφαλής ερευνητής Justin Brown, διευθυντής του προγράμματος μεταβολισμού του καρκίνου στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών Pennington του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.
Για τη μελέτη, η ομάδα του συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από δύο μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και μελετούσαν άτομα που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου 3.
Στη μελέτη, σχεδόν 2.900 συμμετέχοντες ανέφεραν επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, τα οποία οι ερευνητές μετέφρασαν σε μεταβολικά ισοδύναμα (MET-hours) ανά εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν περισσότερο είχαν συνολικό ποσοστό επιβίωσης στην τριετία 3% υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό.
«Οι επιζώντες από καρκίνο που είχαν απαλλαγεί από τον όγκο κατά το τρίτο έτος και ασκούνταν τακτικά πέτυχαν ακόμη καλύτερα ποσοστά επιβίωσης στη συνέχεια από αυτά που παρατηρήθηκαν στον αντίστοιχο γενικό πληθυσμό», σημειώνουν οι ερευνητές.
Παραδείγματα άσκησης μέτριας έντασης είναι το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι αναψυχής, η ποδηλασία με ταχύτητα μικρότερη των 16 χιλιομέτρων την ώρα, γιόγκα, χορό σε αίθουσα χορού ή γενικές εργασίες στην αυλή ή επισκευές στο σπίτι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Από την άλλη πλευρά, οι επιζώντες από καρκίνο του παχέος εντέρου που ασκούνταν λιγότερο είχαν συνολικό ποσοστό επιβίωσης 3% χαμηλότερο από τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, ενώ όσο μειωνόταν ο χρόνος που αφιέρωναν στην άσκηση τόσο μειωνόταν και το ποσοστό επιβίωσης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου.
Πηγή: iatropedia.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι