Κρίσιμες για την θεραπεία η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση
Ο καρκίνος του δέρματος προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων στην επιδερμίδα, εξαιτίας βλαβών στο DNA των κυττάρων που δεν επιδιορθώνονται σωστά.
Το αποτέλεσμα είναι τα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και να σχηματίζουν κακοήθεις όγκους.
Οι τύποι καρκίνου του δέρματος χωρίζονται στο μελάνωμα και στους μη μελανωματικούς καρκίνους με πιο βασικούς το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC), σύμφωνα με πληροφορίες του iqskinclinics.com.
Μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος
Χαρακτηριστικά: Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα-επιθηλίωμα (Basal Cell Carcinoma – BCC) αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος. Προέρχεται από τα βασικά κύτταρα της επιδερμίδας και εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, το κεφάλι, ο λαιμός, ο αυχένας, οι ώμοι και η πλάτη.
Εμφάνιση: Μπορεί να εμφανιστεί ως μικρό, γυαλιστερό εξόγκωμα, που συχνά αιμορραγεί ή κάνει κρούστα ή μπορεί να εκκρίνει υγρό, αλλά και ως πληγή που δεν επουλώνεται ή σαν κόκκινη κηλίδα ή ανάπτυξη με ελαφρώς ανυψωμένα άκρα.
Συμπτώματα: Συνήθως δεν προκαλεί πόνο, αλλά μπορεί να αιμορραγεί μετά από τραυματισμό ή να προκαλεί φαγούρα. Αναπτύσσεται αργά και πάρα πολύ σπάνια προκαλεί μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος ή γίνεται απειλητικό για τη ζωή ενός ατόμου. Όμως, μπορεί να επεκταθεί τοπικά και βαθιά, καταστρέφοντας το δέρμα, τους γύρω ιστούς και τα οστά.
Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα: Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος καρκίνος του δέρματος
Χαρακτηριστικά: Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα-επιθηλίωμα (Squamous Cell Carcinoma – SCC) αποτελεί περίπου το 20% των καρκίνων του δέρματος και προέρχεται από τα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας. Είναι πιο επιθετικό από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις.
Συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, ο λαιμός, τα χέρια και τα πόδια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.
Εμφάνιση: Εμφανίζεται ως φολιδωτή κόκκινη βλάβη ή εξόγκωμα. Μπορεί επίσης να μοιάζει με πληγή που δεν επουλώνεται ή με βλάβη ανυψωμένη στα άκρα που περιστασιακά αιμορραγεί.
Συμπτώματα: Κάποιες φορές, σχηματίζει κρούστα, προκαλεί φαγούρα ή αιμορραγεί. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, εάν παραμεληθεί μπορεί να εισχωρήσει σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Φωτογραφία Αρχείου
Θεραπεία: Μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα-επιθηλίωμα (BCC)
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Η απόξεση και ηλεκτροκαυτηρίαση, αφαιρεί τον όγκο και καταστρέφει τα υπόλοιπα καρκινικά κύτταρα με θερμότητα ή χημικά. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει ποσοστό επιτυχίας 95% για μικρές αλλοιώσεις.
Η χειρουργική Mohs αφαιρεί τον καρκίνο στρώμα-στρώμα με ακρίβεια και είναι ιδανική για ευαίσθητες περιοχές ή επιθετικούς όγκους, με ποσοστό επιτυχίας έως 99%. Η εκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου με λίγο υγιή ιστό και είναι κατάλληλη για πρώιμα στάδια, με επιτυχία άνω του 95%. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να καταστρέψει τον καρκίνο χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 90%.
Η κρυοχειρουργική χρησιμοποιεί υγρό άζωτο για μικρούς επιφανειακούς όγκους, με επιτυχία 85-90%. Η χειρουργική με LASER και η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) είναι επιλογές για επιφανειακά και πρώιμα οζώδη καρκινώματα.
Σε προχωρημένες περιπτώσεις, προτείνονται ειδικά φάρμακα από το στόμα και ανοσοθεραπεία όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί ή όταν άλλες θεραπείες δεν είναι κατάλληλες. Κάθε θεραπεία επιλέγεται βάσει της κατάστασης του ασθενούς, με τα δικά της πλεονεκτήματα και περιορισμούς.
Μπορεί να θεραπευτεί όταν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί νωρίς, προτού εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και άλλα όργανα. Για περιπτώσεις SCC που δεν έχουν εξαπλωθεί, η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, το μέγεθος, τη θέση, το βάθος, καθώς και την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενούς.
Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την εκτομή, η οποία αφορά την αφαίρεση του όγκου μαζί με ένα περιθώριο υγιούς ιστού και τη χειρουργική Mohs, μια εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία που αφαιρεί τον όγκο σε στάδια.
Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται για SCC που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί χειρουργικά ή σε ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) είναι κατάλληλη για ορισμένα επιφανειακά ακανθοκυτταρικά καρκινώματα αλλά όχι για διηθητικούς τύπους.
Για πιο προχωρημένα ή υποτροπιάζοντα καρκινώματα, μπορεί να είναι απαραίτητες πιο εκτεταμένες επιλογές θεραπείας, όπως η αφαίρεση των προσβεβλημένων λεμφαδένων ή οι συστηματικές θεραπείες.
Δημοφιλή
ΕΚΤΑΚΤΟ: Πυροβόλησε τη γυναίκα του στο κεφάλι και αυτοκτόνησε
Ταϊλάνδη: 35χρονη έκανε σεξ με βουδιστές μοναχούς, τράβηξε βίντεο και τους εκβίαζε ζητώντας εκατομμύρια ευρώ
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Σοβαρό τροχαίο στη Μεσαρά - Στο νοσοκομείο 26χρονος οδηγός μηχανής
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κρητικός έπαιρνε 380.000 ευρώ ετησίως επί 5 χρόνια για στρέμματα που δήλωνε σε... Γράμμο και Βόιο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «σύστημα Αυγενάκη» έφαγε πάνω από 6 εκατ. ευρώ - Αποκαλυπτικοί διάλογοι με... «φραπέ»
Ρέθυμνο: Σοβαρό τροχαίο στον κόμβο της Επισκοπής – Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων
Σοκ στα Χανιά: Χτύπησε τη σύζυγό του με μαγκούρα στη πλατεία του χωριού και την... έστειλε στο νοσοκομείο
Ρέθυμνο: «Τσάκωσαν» τον πατέρα και τον γιο που καλλιεργούσαν 836 δενδρύλλια κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες