Συνοδεύει υπέροχα τα κυρίως πιάτα σας ή τρώγεται σαν ελαφρύ γεύμα με ένα κρεμώδες τυρί
Σαλάτα ιταλική με φρυγανισμένο ψωμί. Μία από τις ωραιότερες ιταλικές σαλάτες! Η ιταλική σαλάτα panzanella με φρέσκια ή ψημένη ντομάτα, είναι μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων.
Υλικά
Για την Ιταλική σαλάτα (παντσανέλα)
- 6-8 πομοντόρια (μακρόστενες ντομάτες) μικρά κομμένα στη μέση (ή ανάμεικτες ντομάτες)
- Λίγο ελαιόλαδο
- 4 φέτ. ψωμί
- 3 χρωματιστές πιπεριές πράσινη – κόκκινη και κίτρινη
- 1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα
- Λίγη κάπαρη
- Λίγες ελιές
- Φύλλα φρέσκο βασιλικό
- Λίγη ρόκα μικρά φύλλα
Για το ντρέσινγκ
- 2-3 ντοματίνια (τριμμένα)
- 1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι (ή ξύδι από κρασί)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την Ιταλική σαλάτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
- Κόβουμε το ψωμί σε καρέ, το αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε για 15 λεπτά να ροδίσει για την σαλάτα ιταλική.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε στη μέση τα πομοντόρια και τα αραδιάζουμε σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω να την βλέπουμε, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Στην άκρη του ταψιού αφήνουμε τις πιπεριές ολόκληρες να ψηθούν.
- Ψήνουμε στους 180ºC στον αέρα για 35 λεπτά.
- Αφήνουμε τις ντομάτες να κρυώσουν.
- Βάζουμε τις ψητές πιπεριές σε σακούλα τροφίμων να ιδρώσουν και μόλις γίνουν χλιαρές τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τις βάζουμε σε μπολ, τις περιχύνουμε με βαλσαμικό ξύδι και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να μαριναριστούν.
- Για το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
- Ραντίζουμε με λίγο ντρέσινγκ το φρυγανισμένο ψωμί και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα
- Στρώνουμε λίγη ρόκα σε μία πιατέλα.
- Βάζουμε πάνω τα ψωμάκια, από πάνω βάζουμε τις ψημένες ντομάτες, τις μαριναρισμένες πιπεριές, τις ελιές, την κάπαρη και τα φύλλα βασιλικού και σπάμε σε χοντρά κομμάτια την φρέσκια μοτσαρέλα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και γαρνίρουμε με έξτρα φύλλα βασιλικού ολόκληρα.
Μυστικά
- Η panzanella μπορεί να γίνει και με φρέσκες ντομάτες, χωρίς να είναι ψημένες.
- Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να ψήσετε είναι τα καρέ ψωμιού.
- Το ψωμί πρέπει να είναι της χθεσινής ημέρας.
- Εναλλακτικά, αν αποφασίσετε να μην ψήσετε τις ντομάτες και να μην ανάψετε φούρνο, μπορείτε να κόψετε το ψωμί σε καρέ και να το ροδίσετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
- Όταν ροδίσει το ψωμί, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Στην panzanella μπορείτε να βάλετε όποιο λαχανικό σας αρέσει, όπως κρεμμύδι, αγγούρι κλπ.
- Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την σαλάτα ιταλική panzanella! Έχω δοκιμάσει ακόμα και panzanella με σάλτσα αντζούγιας και είναι υπέροχη.
- Προαιρετικά μπορείτε να τρίψετε και μια σκελίδα σκόρδο στις ντομάτες.
- Αν κάνετε panzanella με ωμά λαχανικά, κόψτε τις ντομάτες σε μπολ, ραντίστε με λίγο ξύδι κι ελαιόλαδο και πασπαλίστε λίγο αλάτι.
- Αφήστε τα υλικά να μαριναριστούν για 5-10 λεπτά να κατεβάσουν τους χυμούς τους.
- Η σάλτσα της σαλάτας που γίνεται από χυμό της φρέσκιας ντομάτας με ελαιόλαδο και αλάτι είναι πραγματικά με βουτιές.
- Αν οι ντομάτες δεν είναι αρκετά ζουμερές, τότε τρίψτε μια ντομάτα για να πάρετε τους χυμούς της για το ντρέσινγκ.
- Κλασικά η panzanella σερβίρεται με μοτσαρέλα φρέσκια ή φρέσκο τυρί μπουράτα. Όμως και με ένα κρεμώδες τυρί είναι πραγματικά τέλεια.
- Μην παραλείψετε το βασιλικό γιατί ο συνδυασμός είναι μοναδικός.
Πηγή: argiro.gr
Δημοφιλή
Σοκάρουν οι εικόνες από τη νέα τραγωδία στον ΒΟΑΚ - «Σμπαράλια» το αυτοκίνητο του νεαρού που «έσβησε» στην άσφαλτο
Θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά - 25χρονος «έσβησε» στην άσφαλτο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέλος στην αγωνία των παραγωγών - Πότε πληρώνονται παλιά και νέα Βιολογικά
Ποιος πήρε και πόσα - Στη δημοσιότητα όλα τα ποσά των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ
Εμπρησμός στην Πάτρα: Αυτοί είναι οι νεαροί εμπρηστές που έβαλαν τις φωτιές
Έρχεται το πιο τυχερό τριήμερο του καλοκαιριού για αυτά τα 6 ζώδια
Σύνταξη χηρείας: Πόσα χρόνια γάμου ή συμβίωσης χρειάζονται – Οι εξαιρέσεις που «σώζουν» το δικαίωμα
Χανιά: Θλίψη για τον 27χρονο Γιώργο που... έσβησε στην άσφαλτο - Πήγαινε Σούδα για να πάρει τους γονείς του απ’ το πλοίο
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε η «Μάρθα-Ρίτσα» του «Παρα Πέντε»