Ηράκλειο: 33oC

Κεφτεδάκια γιουβέτσι

08.07.2024, 0:53

Μία λαχταριστή συνταγή που θα λατρέψετε

Κεφτεδάκια γιουβέτσι με ζουμερό και σπυρωτό κριθαράκι για όλη την οικογένεια.

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί με προζύμι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 μικρή ώριμη σφιχτή ντομάτα
  • 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • ½ ματσ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το γιουβέτσι

  • 500 γρ. μέτριο κριθαράκι
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα στο χυμό τους ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 μικρό φύλλο δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1½ lt νερό ζεστό (6 κούπες)
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μικρά καρέ

Εκτέλεση

Για τα κεφτεδάκια

  • Bάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι για να σπάσουν οι ίνες του και να μαλακώσει.
  • Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, αλέθουμε την ψίχα σε ψίχουλα και την κρατάμε στην άκρη.
  • Αλέθουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και την ντομάτα και τα ρίχνουμε στον κιμά.
  • Προσθέτουμε το αβγό τα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Ζυμώνουμε τον κιμά να βραχεί καλά με τα υγρά του μείγματος και να αλλάξει χρώμα.
  • Τέλος ρίχνουμε τα τρίμματα του ψωμιού για να απορροφήσουν τα πλεονάζοντα υγρά.
  • Δουλεύουμε λίγο ακόμα το μείγμα μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι του κιμά, να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει.
  • Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον. Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο τόσο πιο πολύ θα μοσχοβολούν τα κεφτεδάκια στο γιουβέτσι.
  • Στη συνέχεια, πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μπουκιάς και τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες να πλατύνουν.
  • Χωρίς να τα αλευρώσουμε, τα τηγανίζουμε ελαφρά σε ελάχιστο ελαιόλαδο για 1½ λεπτό από κάθε πλευρά.
  • Εναλλακτικά, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στον αέρα, για 15 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά.

Για τη σάλτσα

  • Πολτοποιούμε τα ντοματάκια στο μπλέντερ ή χρησιμοποιούμε αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας τριμμένης ντομάτας.
  • Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα, το ζεστό νερό, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά για 10 λεπτά ακόμα.

Για το γιουβέτσι

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος για γιουβέτσι (30 εκ.) να κάψει για 5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε μέσα με προσοχή την καυτή αραιή σάλτσα και το κριθαράκι και ανακατεύουμε.
  • Μοιράζουμε στην επιφάνεια τα κεφτεδάκια και τα κομμάτια τυριού και ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε λίγο το ζουμερό κριθαράκι και σβήνουμε το φούρνο.
  • Αφήνουμε το γιουβέτσι σε σβηστό φούρνο για 10-15 λεπτά, να σταθεί και να μελώσει το ζυμαρικό.
  • Σερβίρουμε ζεστά τα κεφτεδάκια γιουβέτσι όσο ακόμη το κριθαράκι είναι ζουμερό και σπυρωτό.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: