Ηράκλειο: 25oC

Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου (βίντεο)

22.01.2024, 1:41

Κατάλληλο και για vegan 

Κέικ χωρίς αυγά από την Αργυρώ. Νηστίσιμη πρόταση χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και χωρίς μίξερ! Δείτε αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής.

Υλικά

  • 1 φλ. ζάχαρη 
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 1/2 κ.σ. ξίδι
  • 1 1/2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 φλ. νερό 
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.σ. νηστίσιμο βούτυρο
  • 1/4 φλ. νερό

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μία μακρόστενη φόρμα και 6 ατομικά φορμάκια.

Για το μίγμα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’ αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
  • Προσθέτουμε το νερό.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μίγμα μας.
  • Αν θέλετε να βάλετε κομμάτια σοκολάτας ψιλοκόψτε την και προσθέστε την.
  • Αδειάζουμε το μισό μίγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.

Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος

  • Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 °C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και για 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Ελέγχουμε εάν ψήθηκε μπήγοντας μαχαίρι στην καρδιά του.
  • Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το γαρνίρουμε.
  • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε το κέικ χωρίς αυγά στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.

Για το νηστίσιμο γλάσο

  • Βάζουμε το κακάο, την ζάχαρη, το νερό και το φυτικό βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε τα υλικά.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει παχύ σιρόπι.
  • Μπορείτε να αρωματίσετε με λίγη βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού προαιρετικά.
  • Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες είναι έτοιμο.
  • Αφήστε λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και περιχύστε σιγά σιγά το γλυκό.
  • Αυτό όταν κρυώσει, σταθεροποιείται.

πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

Νέο πύρινο μέτωπο στην Τουρκία: Εκκενώθηκαν 7 χωριά – Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τις φλόγες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» για 3η νύχτα η τουριστική περιοχή του Πλατανιά (Φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Πολιτική

Βολουδάκη για την επίθεση σε Εύζωνες: «Καμία ανοχή στη βεβήλωση των εθνικών συμβόλων»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στο Αιγάλεω: 65χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Ελλάδα

Χαλκιδική: Χειροπέδες σε άνδρα που κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Σοκολατένιο γιαούρτι με κεράσια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Καιρός

Βροχερό το σκηνικό αύριο 18/8 στην Κρήτη – Έρχονται μπουρίνια και καταιγίδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πνευματικά

Εορτολόγιο: Σε ποιους να πείτε χρόνια πολλά αύριο 18 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κλήρωση Τζόκερ 17/8: Αυτοί οι αριθμοί κερδίζουν τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Βίαιη επίθεση στις Σπέτσες: Του έσπασαν τη γνάθο μετά από παρεξήγηση για μία γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα