Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κέικ χωρίς ζάχαρη, με ξερά φρούτα και μπαχαρικά

19.03.2025, 9:05

Απολαυστική και νηστίσιμη συνταγή

Αυτό το κέικ όχι μόνο δεν περιέχει ζωικά λιπαρά, αλλά ούτε καν ζάχαρη! Τα αποξηραμένα φρούτα, ο πουρές μήλου και τα μπαχαρικά του δίνουν τη γλύκα που χρειάζεται και γευστικό χαρακτήρα.

H vegan pastry chef του ζαχαροπλαστείου In Love again, Κατερίνα Θωμαΐδη, αντικαθιστά τη ζάχαρη με αποξηραμένα φρούτα, πουρέ μήλου και σιρόπι αγαύης, κάνοντας το κέικ πιο υγιεινό. Παρά το ότι δεν θα φουσκώσει πολύ, είναι πολύ νόστιμο, καθώς το κάθε φρούτο προσθέτει την ιδιαίτερη και βαθιά νοστιμιά του.

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  • 100 γρ. χουρμάδες, ψιλοκομμένοι, χωρίς κουκούτσια
  • 50 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • 65 γρ. μαργαρίνη + λίγη ακόμα για το ταψί
  • 120 γρ. σιρόπι αγαύης
  • 100 γρ. έτοιμος πουρές μήλου (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις βρεφικές τροφές)
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι

Κέικ Πηγή: freepik

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ χωρίς ζάχαρη, με ξερά φρούτα και μπαχαρικά, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τους χουρμάδες, τα σύκα και τα βερίκοκα.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και 250 ml βραστό νερό και ανακατεύουμε.
  3. Αφήνουμε τα φρούτα κατά μέρος για 30-40 λεπτά να μουλιάσουν, για να γίνουν τρυφερά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, στη λειτουργία του αέρα.
  5. Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, περίπου 23 χ 10 εκ. Έπειτα, την αλευρώνουμε.
  6. Προσθέτουμε στο μπολ με τα ξερά φρούτα το σιρόπι αγαύης, τον πουρέ μήλου και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν.
  7. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε στη φόρμα.
  8. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά – το κέικ γίνεται μέτρια ζουμερό.
  9. Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά στο σκεύος.
  10. Το ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 1 ώρα προτού σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

 

 

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Αίσιο τέλος για τον εξαφανισμένο 50χρονο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Μπλόκα: Οι αγρότες έκλεισαν την γέφυρα της Χαλκίδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κρήτη

Στα 100 χλμ από την Κρήτη έφτασε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Κόσμος

Τρόμος για ζευγάρι στη Γαλλία: Τους απήγαγαν και τους ανάγκασαν να δώσουν 8 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Η Κρήτη ανάμεσα στους 12 προτεινόμενους προορισμούς της Ευρώπης για διακοπές τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Style

Αδερφός Βασίλη Καρρά για τα δυο χρόνια από τον θάνατό του: «Κλείνω το ραδιόφωνο όταν ακούω τραγούδια του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Style

Ποιο ζώδιο θυμώνει πάρα πολύ εύκολα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Ιατρική Σχολή καταγγέλλουν τα «εντέλλεσθε» που οδηγούν σε παραιτήσεις γιατρών στο ΠΑΓΝΗ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη – Αύριο το τελευταίο αντίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Υγεία

Άνοια: 12 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →