Ηράκλειο: 25oC

Κέικ φουντουκιού, χωρίς γλουτένη

21.07.2025, 18:32

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Και πραλίνα και γλάσο εσπεριδοειδών έχει αυτό το υπέροχο κέικ φουντουκιού που τυγχάνει να είναι και gluten free!

Υλικά

Μερίδες: 8

  • 250 γρ. φουντουκόψιχα, καβουρδισμένη και αλεσμένη σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
  • 70 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)

  • 200 γρ. φουντουκόψιχα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 25 ml ηλιέλαιο

Για το γλάσο εσπεριδοειδών (προαιρετικά)

  • 400 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 70 ml ανάμεικτος φρεσκοστυμμένος χυμός εσπεριδοειδών

Διαδικασία

  1. Για το κέικ φουντουκιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα, βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε στον πάτο της ένα κομμάτι λαδόκολλας (κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού μας).
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε τη φουντουκόψιχα με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα.
  4. Αδειάζουμε σε μπολ, καθαρίζουμε τον κάδο και ρίχνουμε εκεί το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης. Τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε τους κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  6. Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και ρίχνουμε τη μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Αδειάζουμε στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά.
  8. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε, τουμπάροντας το κέικ σε πιατέλα.

Πραλίνα φουντουκιού (προαιρετική)

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  2. Απλώνουμε τα φουντούκια, τα φουρνίζουμε και τα καβουρδίζουμε για 15 λεπτά.
  3. Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει και να σχηματιστεί μια καραμέλα.
  4. Ρίχνουμε μέσα τα ζεστά φουντούκια, ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά από την καραμέλα και αδειάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Τα απλώνουμε σε μια στρώση και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Τα σπάμε με το χέρι, τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε και προσθέτουμε το ηλιέλαιο.
  6. Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.

Γλάσο εσπεριδοειδών (προαιρετικό)

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό.

Στόλισμα (προαιρετικό)

  1. Αλείφουμε το κέικ με την πραλίνα και ραντίζουμε με το γλάσο.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • - Το κέικ φουντουκιού είναι gluten free και περιλαμβάνει πραλίνα και γλάσο εσπεριδοειδών.
  • - Για την παρασκευή του κέικ, απαιτούνται φουντουκόψιχα, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, βούτυρο, αυγά, βανίλια και πορτοκάλι.
  • - Η διαδικασία περιλαμβάνει προετοιμασία μαρέγκας, ανάμειξη υλικών και ψήσιμο στους 160°C για 40-45 λεπτά.
  • - Η πραλίνα και το γλάσο είναι προαιρετικά, με την πραλίνα να περιλαμβάνει φουντούκια και ζάχαρη, και το γλάσο ζάχαρη άχνη και χυμό εσπεριδοειδών.
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις μέχρι και σε ΚΤΕΟ – Διπλασιασμοί επιδοτήσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Υγεία

Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ: Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Σαλαμίνα – Ήχησε το 112 (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Αυτά είναι τα τυχερά ζώδια της εποχής της Παρθένου

Διαβάστε περισσότερα