Ηράκλειο: 34oC

Κέικ φουντουκιού, χωρίς γλουτένη

22.03.2025, 19:53

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Και πραλίνα και γλάσο εσπεριδοειδών έχει αυτό το υπέροχο κέικ φουντουκιού που τυγχάνει να είναι και gluten free!

Υλικά

Μερίδες: 8

  • 250 γρ. φουντουκόψιχα, καβουρδισμένη και αλεσμένη σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
  • 70 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)

  • 200 γρ. φουντουκόψιχα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 25 ml ηλιέλαιο

Για το γλάσο εσπεριδοειδών (προαιρετικά)

  • 400 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 70 ml ανάμεικτος φρεσκοστυμμένος χυμός εσπεριδοειδών

Διαδικασία

  1. Για το κέικ φουντουκιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα, βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε στον πάτο της ένα κομμάτι λαδόκολλας (κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού μας).
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε τη φουντουκόψιχα με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα.
  4. Αδειάζουμε σε μπολ, καθαρίζουμε τον κάδο και ρίχνουμε εκεί το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης. Τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε τους κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  6. Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και ρίχνουμε τη μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Αδειάζουμε στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά.
  8. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε, τουμπάροντας το κέικ σε πιατέλα.

Πραλίνα φουντουκιού (προαιρετική)

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  2. Απλώνουμε τα φουντούκια, τα φουρνίζουμε και τα καβουρδίζουμε για 15 λεπτά.
  3. Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει και να σχηματιστεί μια καραμέλα.
  4. Ρίχνουμε μέσα τα ζεστά φουντούκια, ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά από την καραμέλα και αδειάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Τα απλώνουμε σε μια στρώση και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Τα σπάμε με το χέρι, τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε και προσθέτουμε το ηλιέλαιο.
  6. Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.

Γλάσο εσπεριδοειδών (προαιρετικό)

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό.

Στόλισμα (προαιρετικό)

  1. Αλείφουμε το κέικ με την πραλίνα και ραντίζουμε με το γλάσο.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment