Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Και πραλίνα και γλάσο εσπεριδοειδών έχει αυτό το υπέροχο κέικ φουντουκιού που τυγχάνει να είναι και gluten free!
Υλικά
Μερίδες: 8
- 250 γρ. φουντουκόψιχα, καβουρδισμένη και αλεσμένη σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- 70 γρ. καστανή ζάχαρη
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)
- 200 γρ. φουντουκόψιχα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 25 ml ηλιέλαιο
Για το γλάσο εσπεριδοειδών (προαιρετικά)
- 400 γρ. άχνη ζάχαρη
- 70 ml ανάμεικτος φρεσκοστυμμένος χυμός εσπεριδοειδών
Διαδικασία
- Για το κέικ φουντουκιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα, βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε στον πάτο της ένα κομμάτι λαδόκολλας (κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού μας).
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη φουντουκόψιχα με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα.
- Αδειάζουμε σε μπολ, καθαρίζουμε τον κάδο και ρίχνουμε εκεί το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης. Τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και ρίχνουμε τη μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε, τουμπάροντας το κέικ σε πιατέλα.
Πραλίνα φουντουκιού (προαιρετική)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε τα φουντούκια, τα φουρνίζουμε και τα καβουρδίζουμε για 15 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει και να σχηματιστεί μια καραμέλα.
- Ρίχνουμε μέσα τα ζεστά φουντούκια, ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά από την καραμέλα και αδειάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Τα απλώνουμε σε μια στρώση και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τα σπάμε με το χέρι, τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε και προσθέτουμε το ηλιέλαιο.
- Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.
Γλάσο εσπεριδοειδών (προαιρετικό)
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό.
Στόλισμα (προαιρετικό)
- Αλείφουμε το κέικ με την πραλίνα και ραντίζουμε με το γλάσο.
Πηγή: gastronomos.gr
Σύνοψη άρθρου
- - Το κέικ φουντουκιού είναι gluten free και περιλαμβάνει πραλίνα και γλάσο εσπεριδοειδών.
- - Για την παρασκευή του κέικ, απαιτούνται φουντουκόψιχα, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, βούτυρο, αυγά, βανίλια και πορτοκάλι.
- - Η διαδικασία περιλαμβάνει προετοιμασία μαρέγκας, ανάμειξη υλικών και ψήσιμο στους 160°C για 40-45 λεπτά.
- - Η πραλίνα και το γλάσο είναι προαιρετικά, με την πραλίνα να περιλαμβάνει φουντούκια και ζάχαρη, και το γλάσο ζάχαρη άχνη και χυμό εσπεριδοειδών.
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
Ήταν λάθος μου, έπρεπε να τον είχα πάρει μαζί μου, λέει η αδερφή του 5χρονου στα Καμίνια
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά