Ηράκλειο: 26oC

Κέικ gingerbread με γλάσο σοκολάτας

18.01.2024, 14:41

Αναλυτικά η συνταγή

Ένα σούπερ λαχταριστό, γιορτινό και μπαχαράτο κέικ με τα αρώματα του gingerbread, μαλακό και αφράτο! Το σερβίρουμε με ένα απολαυστικό γλάσο σοκολάτας.

20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά
Μερίδες: 10
Για το κέικ gingerbread
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
1½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
160 ml μελάσα
180 ml χλιαρό νερό
110 γρ. βούτυρο , ανάλατο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
70 γρ. καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο
2 κουτ. σούπας βούτυρο, ανάλατο
60 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, χοντροκομμένη
60 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
2 κουτ. σούπας βραστό νερό

Διαδικασία

Κέικ gingerbread
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C (με αέρα). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και όλα τα μπαχαρικά και κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, διαλύουμε τη μελάσα σε χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με το φτερό, σε δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει μαλακό και κρεμώδες.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό, καθαρίζοντας ενδιαμέσως τα τοιχώματα του κάδου με μια σπάτουλα και σπρώχνοντας προς τα κάτω τα υπολείμματα βουτύρου, ώστε να χτυπηθεί και να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία σκάλα και ρίχνουμε το αυγό και τη βανίλια. Καθαρίζουμε ξανά τα τοιχώματα και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Χαμηλώνουμε κι άλλο το μίξερ και ρίχνουμε σε δόσεις το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το μείγμα της μελάσας, χωρίς να το παρακάνουμε με το χτύπημα. Στο τέλος, το μείγμα θα είναι αρκετά υδαρές.
Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα μαχαίρι στο κέντρο – θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα και το ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα και τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Αν βγει πολύ νερουλό, προσθέτουμε άχνη ζάχαρη, ενώ αν είναι πολύ πυκνό, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα.
Αδειάζουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε από πάνω ξηρούς καρπούς ή βρώσιμα διακοσμητικά π.χ. τρούφα, πολύχρωμα κας κας, καραμελάκια τύπου smarties κ.ά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Ηράκλειο

Θλίψη στα Σκούρβουλα: 40 μέρες χωρίς τον Μανούσο Πουλινάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κόσμος

Το μήνυμα Νετανιάχου προς το Κατάρ για τους τρομοκράτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Style

Πώς να διατηρείς μακριά τα μαλλιά σου μετά την ηλικία των 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ηράκλειο

Σπύρος Κοκοτός: Ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Ελούντα σε παγκόσμιο προορισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Βόλος: 61χρονος κατηγορούμενος αποκοιμήθηκε στο πάτωμα μετά την απολογία του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ελλάδα

Πάτρα: Ανήλικη κατέληξε στο νοσοκομείο «λιώμα» από το ποτό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: 24 άτομα τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση τραμ με λεωφορείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Αθλητικά

Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα αναμετρηθούν ΟΦΗ – ΠΑΟΚ

Διαβάστε περισσότερα