Ηράκλειο: 30oC

Κέικ λεμονιού με κραμπλ

22.02.2025, 8:24

Αν θέλουμε, στολίζουμε το κέικ με λουλούδια από ζαχαρόπαστα

Γλυκόξινο, καταπραϋντικό και χορταστικό, αυτό το κέικ λεμονιού με το τραγανό κραμπλ είναι πασπαρτού για ποικίλες περιστάσεις. Αν θέλουμε, το στολίζουμε με λουλούδια από ζαχαρόπαστα

20′ προετοιμασία
50′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Επικάλυψη κραμπλ

40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι

Κέικ λεμονιού

240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψάκι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για το ταψάκι
ξύσμα από 2 λεμόνια
150 γρ. ζάχαρη
1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
1½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
120 γρ. ξινόγαλα ή γιαούρτι
35 γρ. χυμός λεμονιού (από περίπου 2 μικρά λεμόνια)
άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα

Λουλούδια από ζαχαρόπαστα (προαιρετικά)
100-150 γρ. ζαχαρόπαστα κίτρινη ή ό,τι άλλο χρώμα μας αρέσει (μπορούμε επίσης να αγοράσουμε λευκή και να τη βάψουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής)
λίγο κορν φλάουρ
σφραγίδα σε σχήμα λουλουδιού (βρίσκουμε σε μαγαζιά με είδη για διακόσμηση γλυκών, αλλά και στα Jumbo)

Διαδικασία

Επικάλυψη κραμπλ
Για να φτιάξουμε κέικ λεμονιού με κραμπλ ξεκινάμε με το κραμπλ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ίσα ίσα να ενωθούν, και αφήνουμε στην άκρη.

Κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165° C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μας, δηλαδή το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό για περίπου 5 λεπτά το βούτυρο, το ξύσμα και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε μια κανάτα αναμειγνύουμε το ξινόγαλα με τον χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε στο αφρατεμένο βούτυρο το 1/3 από το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε το 1/3 από το ξινόγαλα και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Συνεχίζουμε εναλλάξ με το αλεύρι και το ξινόγαλα μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά μέσα στο μείγμα μας.
Απλώνουμε το μείγμα του κέικ στο ταψάκι, θρυμματίζουμε το κραμπλ με τα χέρια μας και καλύπτουμε με τα κομμάτια όλη την επιφάνεια του κέικ.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, έως ότου πάρει χρώμα.
Το αφήνουμε να κρυώσει πλήρως πάνω σε μια σχάρα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν σερβίρουμε.
Προαιρετικά μπορούμε να στολίσουμε το κέικ μας με λουλουδάκια από ζαχαρόπαστα.

Λουλούδια από ζαχαρόπαστα

Πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ τον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζαχαρόπαστα όσο πιο λεπτή μπορούμε.
Τοποθετούμε τη σφραγίδα μας μέσα στο κορν φλάουρ και μετά την πιέζουμε πάνω στη ζαχαρόπαστα για να κόψουμε ένα λουλούδι.
Κόβουμε κι άλλα λουλούδια και τα αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν – αν θέλουμε, τα τοποθετούμε πάνω σε μια καμπύλη επιφάνεια, π.χ. στο πίσω μέρος ενός κουταλιού, ώστε να καμπυλώσουν και να είναι πιο αληθοφανή.

Μυστικά

Το κέικ αυτό είναι πραγματικά για όλες τις ώρες: νόστιμο πρωινό, άψογο απογευματινό, συνοδευτικό για το τσάι μας, ό,τι πρέπει για κολατσιό για τη δουλειά ή το σχολείο, αλλά και βάση για ένα πιο σύνθετο επιδόρπιο, πλαισιωμένο με μία μπάλα παγωτό βανίλια και φρέσκες φράουλες.
Αντί για ξύσμα λεμονιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύσμα μανταρινιού, πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ.
Μπορούμε να κόψουμε το κέικ οριζοντίως σε δύο ή τρεις φέτες και να το γεμίσουμε με μια κρέμα που θα φτιάξουμε ανακατεύοντας τυρί κρέμα με λίγη κρέμα γάλακτος. Έτσι, θα φτιάξουμε ένα διώροφο ή τριώροφο κέικ γενεθλίων.

Πηγή: Γαστρονόμος