Ηράκλειο: 34oC

Κέικ με αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια και ινδοκάρυδο – Μια εύκολη συνταγή

10.03.2025, 1:55

Δείτε πως να το φτιάξετε 

Τέσσερις ξηροί καρποί  αντί για αλεύρι, ένα ολόκληρο μανταρίνι πολτοποιημένο στη ζύμη και ελαιόλαδο. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος από ένα κέικ χωρίς γλουτένη;

20′ προετοιμασία
1 ώρα και 10′ ψήσιμο
15′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: 16
150 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
200 γρ. φουντουκόψιχα, αλεσμένη σε σκόνη
100 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη σε σκόνη
100 γρ. ινδοκάρυδο, τριμμένο
100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
120 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
300 γρ. ζάχαρη
7 αυγά
1 ολόκληρο μανταρίνι με τη φλούδα, σε κομμάτια, χωρίς τα κουκούτσια
20 γρ. κορν φλάουρ
1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Για το κέικ με αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια και ινδοκάρυδο, ξεκινάμε χτυπώντας στον πολυκόφτη που διαθέτουμε το μανταρίνι με τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και το κορν φλάουρ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλους τους ξηρούς καρπούς (και την ινδική καρύδα) με το κάρδαμο και την κανέλα.
Προσθέτουμε το μείγμα του πολυκόφτη, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. και στρώνουμε στον πάτο του ένα κομμάτι λαδόκολλας (κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού μας).
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ μέσα στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 60-70 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
Τουμπάρουμε το κέικ σε μια πιατέλα για να το ξεφορμάρουμε και, αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ή το περιχύνουμε με σάλτσα καραμέλας.

Πηγή: gastronomos.gr 

Advertisment