Ηράκλειο: 21oC

Κέικ με φυστίκι και λεμόνι

31.05.2024, 5:56

Πάμε να δούμε μια εύκολη και γευστική συνταγή

Ένα κέικ για λεπτά γούστα! Συνδυάζει φυστίκι και λεμόνι και σερβίρεται ιδανικά με τσάι ή κάποιο βότανο, καθώς θα κοπλιμεντάρει τέλεια τα φίνα αρώματά τους.

Υλικά

Μερίδες: 12-14

  • 400 γρ. (3 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ. + επιπλέον για τη φόρμα
  • 250 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ψίχα), ψημένα + λίγα φυστίκια, κοπανισμένα, για γαρνίρισμα
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 340 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
  • 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 βανιλίνες ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. (1/4 κούπας) ρούμι

Για το γλάσο λεμονιού

  • 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας νερό

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κέικ με φυστίκι και λεμόνι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170-180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη και βαθιά φόρμα του κέικ με τρύπα με διάμετρο 24-25 εκ.
  2. Αλέθουμε τα φυστίκια σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη (προσοχή, δεν επιμένουμε πολύ, για να μη βγάλουν το λάδι τους και γίνουν σαν πάστα).
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αλεσμένα φυστίκια, το ξύσμα και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μίξερ εναλλάξ το αλεύρι, μαζί με το αλάτι, και το ρούμι. Χτυπάμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθούν οι σβόλοι αλευριού.
  6. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 20 λεπτά και έπειτα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γλάσο λεμονιού

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη κι έπειτα αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Από όταν αρχίσει ο βρασμός, μετράμε 1-2 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε το γλάσο να χλιαρύνει, για 10 λεπτά.
  2. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κέικ πολύ καλά με το γλάσο και σκορπάμε στην επιφάνεια λίγο κοπανισμένο φυστίκι.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή: Η ελληνική εκδοχή της σαλάτας του Καίσαρα 

Συνταγή: Σαλάτα με τόνο και πατάτες 

Συνταγή για σαλάτα με σύκα 

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Χανιά: Οδηγός κίνδυνος – θάνατος κάνει επικίνδυνη προσπέραση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Πολιτική

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η Δημοκρατία είναι ισχυρή όταν στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία και γενναιόδωροι στον διάλογο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη 55χρονος ηθικός αυτουργός σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Εξάρχεια: Σεξουαλική παρενόχληση 36χρονης κοντά σε στάση λεωφορείου!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Περιπολικό συνοδεύει νύφη στην εκκλησία – Οι έντονες αντιδράσεις (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Αθλητικά

Αταμάν: «Έχουμε τραυματίες παίκτες και ελπίζω να έχουμε κάποιους μαζί μας την Τρίτη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Συγγενής του 22χρονου συνεργού της διπλής δολοφονίας: «Το παιδί λειτούργησε στον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Κρήτη

Hράκλειο: Άγριος καβγάς γυναικών… κατέληξε στο νοσοκομείο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Κρήτη

Chevron – Helleniq Energy: Τι αλλάζει στα ενεργειακά με τη συμφωνία για τα «οικόπεδα» Κρήτης και Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Κως: Aνήλικος ήταν θύτης revenge porn σε συνομήλικούς του

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →