Ηράκλειο: 28oC

Κέικ με φυστίκι και λεμόνι

31.05.2024, 5:56

Πάμε να δούμε μια εύκολη και γευστική συνταγή

Ένα κέικ για λεπτά γούστα! Συνδυάζει φυστίκι και λεμόνι και σερβίρεται ιδανικά με τσάι ή κάποιο βότανο, καθώς θα κοπλιμεντάρει τέλεια τα φίνα αρώματά τους.

Υλικά

Μερίδες: 12-14

  • 400 γρ. (3 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ. + επιπλέον για τη φόρμα
  • 250 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ψίχα), ψημένα + λίγα φυστίκια, κοπανισμένα, για γαρνίρισμα
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 340 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
  • 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 βανιλίνες ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. (1/4 κούπας) ρούμι

Για το γλάσο λεμονιού

  • 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας νερό

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κέικ με φυστίκι και λεμόνι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170-180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη και βαθιά φόρμα του κέικ με τρύπα με διάμετρο 24-25 εκ.
  2. Αλέθουμε τα φυστίκια σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη (προσοχή, δεν επιμένουμε πολύ, για να μη βγάλουν το λάδι τους και γίνουν σαν πάστα).
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αλεσμένα φυστίκια, το ξύσμα και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μίξερ εναλλάξ το αλεύρι, μαζί με το αλάτι, και το ρούμι. Χτυπάμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθούν οι σβόλοι αλευριού.
  6. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 20 λεπτά και έπειτα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γλάσο λεμονιού

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη κι έπειτα αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Από όταν αρχίσει ο βρασμός, μετράμε 1-2 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε το γλάσο να χλιαρύνει, για 10 λεπτά.
  2. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κέικ πολύ καλά με το γλάσο και σκορπάμε στην επιφάνεια λίγο κοπανισμένο φυστίκι.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή: Η ελληνική εκδοχή της σαλάτας του Καίσαρα 

Συνταγή: Σαλάτα με τόνο και πατάτες 

Συνταγή για σαλάτα με σύκα 

πριν από 1 λεπτό
Style

Πως να αποφύγεις το τρακάρισμα-Ποιο είναι το μυστικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Σέβη Βολουδάκη για μεταναστευτικό: Βαρύτερες ποινές για όσους εισέρχονται παράνομα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια θα έχουν νέες αλλαγές στην προσωπική τους ζωή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Style

Πως το βρίσιμο αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή μας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Υγεία

Ανησυχία για τα ελληνικά αυγά – Εντοπίστηκαν μετά από έρευνα φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Τρόμος σε παραλία της Λήμνου: Καρχαροειδές ξεβράστηκε στην ακτή – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Αθλητικά

Οργισμένη αντίδραση Αμποντού στην ανακοίνωση αποχώρησής του από τα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Ραγδαία πτώση εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» λέει στο Cretaone ο πρύτανης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κύκλωμα «πείραζε» μετρητές και έκλεψε ρεύμα αξίας 190.000 ευρώ (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα