Ηράκλειο: 27oC

Κέικ με ξηρούς καρπούς, καφέ και ρούμι

07.12.2024, 5:32

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αυτό το ζουμερό, ξηροκαρπάτο ιταλικό κέικ φτιάχνεται χωρίς αλεύρι, αρωματίζεται με εσπρέσο και ρούμι και έχει πλούσια γεύση. Και μακρά ιστορία έχει- κρατάει από το μακρινό 1897.

Υλικά

Μερίδες: 12-14

  • 400 γρ. αμύγδαλα λευκά
  • 300 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 60 γρ. κακάο
  • 6 αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 90 ml καφές εσπρέσο (αν δεν έχουμε εσπρεσιέρα ή το ειδικό μπρίκι για εσπρέσο, φτιάχνουμε τον καφέ με στιγμιαίο εσπρέσο σε σκόνη)
  • 70 ml μαύρο ρούμι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – αν δεν βρούμε, το παραλείπουμε)
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την σαντιγί για συνοδευτικό

  • 200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (πολύ κρύα)
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • κακάο για πασπάλισμα αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο (στον φούρνο στους 160°C, για 6-8 λεπτά)

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ζουμερό κέικ με ξηρούς καρπούς, καφέ και ρούμι που λέγεται torta Barozzi προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22-24 εκ.
  2. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα μέχρι να τριφτούν σε όσο το δυνατόν πιο ψιλή σκόνη.
  3. Προσθέτουμε την κουβερτούρα και το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να τριφτεί και η σοκολάτα σε πολύ ψιλά κομμάτια.
  4. Με ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά. Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.
  5. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μείγμα αμυγδάλου-σοκολάτας, τον καφέ, το ρούμι και τα εκχυλίσματα.
  7. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα.
  8. Προσθέτουμε το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, μέχρι να αναμειχθούν.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι το κέικ να σταθεροποιηθεί.
  10. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά.

Σαντιγί για συνοδευτικό

  1. Χτυπάμε, με το σύρμα του μίξερ, την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί μια όχι πολύ σφιχτή σαντιγί.

Σερβίρισμα

  1. Πασπαλίζουμε το κέικ με κακάο, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε κάθε μερίδα με μία κουταλιά σαντιγί και λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πιερία – Νεκρό 9χρονο κορίτσι σε τροχαίο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ηράκλειο

Τρομερή θλίψη στο Ηράκλειο: Την Παρασκευή 29/8 το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Νίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Συνταγή: Ψαρονέφρι µε μουστάρδα και γιαούρτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 28/8 – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε καραμπόλα έξω από ΚΤΕΛ – Του πέρασαν χειροπέδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Αθλητικά

Εμμανουήλ Καραλής: Στη 2η θέση του Diamond League με άλμα στα 6 μέτρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Κρήτη

Κίνδυνος στα Χανιά: Πέταξαν αμίαντο κοντά σε σπίτια – Ανησυχούν οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Ελλάδα

Σε κρίσιμη κατάσταση 33χρονος που έπεσε από πέμπτο όροφο πολυκατοικίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Σοκ στη Σκωτία: 14χρονη αμύνεται με τσεκούρι κατά επίδοξου βιαστή – Συνελήφθη η ίδια!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 28/8 – Δείτε χάρτη

Διαβάστε περισσότερα