Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κέικ με πετιμέζι

04.12.2024, 0:01

Αυτό το κέικ θα σας ενθουσιάσει 

Το πετιμέζι δίνει γλυκιά και φρουτώδη γεύση και προστατεύει το κέικ από το να στεγνώσει στο ψήσιμο. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχα μαλακό και αφράτο κέικ που θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 110 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη, ανοιχτόχρωμη ή σκούρα
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
  • 180 ml πετιμέζι
  • 180 γρ. ξινόγαλα λίγη κοπανισμένη καρυδόψιχα, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε κέικ με πετιμέζι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω κάτω) ή στους 160°C (με αέρα).
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 22 εκ.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μαλακωμένο βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα ανοιχτόχρωμο, κρεμώδες και αφράτο μείγμα.
  • Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια και το πετιμέζι.
  • Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε στο μείγμα το μισό μείγμα αλευριού.
  • Ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ενσωματώσουμε πλήρως το αλεύρι· ας μείνουν κάποια λευκά σημάδια εδώ κι εκεί).
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό ξινόγαλα και ανακατεύουμε ξανά.
  • Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και το υπόλοιπο ξινόγαλα μέχρι να ενσωματωθούν, προσέχοντας όμως να μην ανακατέψουμε πολλή ώρα το μείγμα, γιατί θα αναπτυχθεί η γλουτένη του αλευριού και θα βγει σκληρό το κέικ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Χτυπάμε τη φόρμα δύο-τρεις φορές πάνω στον πάγκο μας, για να απλώσει καλά το μείγμα μέσα της.
  • Τοποθετούμε στο δεύτερο (από κάτω) ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 45-55 λεπτά.
  • Αν δούμε ότι παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα, ανοίγουμε τον φούρνο αφού περάσει ένα μισάωρο και καλύπτουμε το κέικ από πάνω χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
  • Για να δούμε αν είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε οπωσδήποτε με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα λεπτό μαχαίρι: Τα βυθίζουμε στο πιο ψηλό σημείο του κέικ και τα βγάζουμε. Αν είναι λερωμένα με υγρή ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
  • Μόλις το βγάλουμε, αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Πασπαλίζουμε με κοπανισμένη καρυδόψιχα (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

ΟΦΗ: Έτοιμος για τον αγώνα «πρόκληση» με την ΑΕΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Οικονομία

Επίδομα Γάμου: Ποιοι το δικαιούνται- Τι ισχύει με το σύμφωνο συμβίωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Υγεία

Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεδομένη μια επόμενη πανδημία, άγνωστο το ακριβές παθογόνο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Τριπλή επιχείρηση διάσωσης 95 μεταναστών στα ανοιχτά του νησιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Καιρός

Κρήτη: Έρχεται καιρός τύπου «Π» – Τι καιρό θα έχουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Πολιτική

«Πυρά» Τσουκαλά σε κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα 100% γαλάζιο σκάνδαλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Οικονομία

Πότε και σε ποιους η εφορία απενεργοποιεί τον ΑΦΜ – Nέες οδηγίες της ΑΑΔΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Βασίλης Κικίλιας: «Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 22,16 εκατ. ευρώ για το μεταφορικό ισοδύναμο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Κύκλωμα διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη σε σχολείο στα βόρεια προάστια, 6 ανήλικοι μεταξύ των συλληφθέντων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντή «Από την Παράδοση στην Παράβαση»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →