Ηράκλειο: 29oC

Κέικ με τραγανή επικάλυψη από ινδική καρύδα

07.04.2025, 5:05

Ένα αφράτο κέικ με τραγανή επικάλυψη από ινδική καρύδα, που προσφέρει μια γλυκιά και εξωτική γεύση σε κάθε μπουκιά.

Υλικά

Μερίδες: 10-12

  • 3 αυγά
  • 225 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 75 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για τη φόρμα

Για την επικάλυψη

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 150 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο
  • 250 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
  • 75 ml πλήρες γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία

  1. Για το Κέικ με τραγανή επικάλυψη από ινδική καρύδα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C, με αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου γύρω στα 23 εκ.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει λευκό και πολύ αφράτο.
  3. Έν τω μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το γάλα με το λιωμένο βούτυρο και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά (ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, εμείς θέλουμε το κέικ να είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά να θέλει ακόμα 5-6 λεπτά για να ολοκληρωθεί). Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την επικάλυψη.

Επικάλυψη

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για την επικάλυψη σε μια κατσαρόλα και τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.
  2. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο λίγο πριν να είναι εντελώς έτοιμο και προσεκτικά απλώνουμε την επικάλυψη πάνω από το κέικ.
  3. Ξαναβάζουμε το κέικ στον φούρνο, αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C με αέρα και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά.
  4. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα