Ηράκλειο: 29oC

Συνταγή: Κέικ μήλου

09.03.2025, 1:55

Δείτε πως να το φτιάξετε

Την επόμενη φορά που θα καλέσετε τους φίλους για καφέ, κόψτε τους από μια φέτα από αυτό το αφράτο φθινοπωρινό κέικ με τα ζουμερά και μαλακά τόσο-όσο μήλα. Είναι το πιο ωραίο κέρασμα.

40′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: για 2 φόρμες 20 εκ.

Κέικ

325 γρ. (2 1⁄2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τις φόρμες
15 γρ. (1 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
5 αυγά
240 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για τις φόρμες
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Κομποτέ μήλου

500 γρ. μήλα Golden Delicious (τα κίτρινα), καθαρισμένα και κομμένα σε 12 κομμάτια το καθένα
200 γρ. (1 κούπα) νερό
150 γρ. (3/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
25 γρ. (1/4 κούπας) κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 50 γρ. (1/4 κούπας) νερό
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το κέικ μήλου, ξεκινάμε πρώτα με το κομποτέ μήλου και αφήνουμε να κρυώσει.

Κομποτέ μήλου*

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα κομμένα μήλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν (όχι πάρα πολύ, θέλουμε να «κρατάνε» λίγο).
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ που έχουμε διαλύσει σε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Τέλος προσθέτουμε και την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κομποτέ να κρυώσει.

Κέικ

Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι, αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε με το «φτερό» σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο ταψάκια ή τσέρκια διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα μέσα σε αυτά (αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκια, τα κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε στην επιφάνεια από κάθε κέικ το κομποτέ μήλου, διάσπαρτα χωρίς να ανακατέψουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για περίπου 45 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Μυστικά

* Το κομποτέ μήλου είναι κάτι σαν μια πιο φρέσκια, γρήγορη και δεμένη κομπόστα. Τα φρούτα μαλακώνουν αλλά «κρατούν», ενώ το σιρόπι που απομένει είναι λιγοστό και συνήθως το δένουμε με λίγο κορν φλάουρ.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Πειραιάς: Λεωφορείο συγκρούστηκε με τραμ – Mεγάλη αναστάτωση στην κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket 2025: Ιστορική πρόκριση για τη Φινλανδία – Επικράτησε της Γεωργίας 93-79

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Aίθριος ο καιρός αύριο Πέμπτη 11/9 στο νησί – Που θα φτάσει η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ρεύμα αύριο Πέμπτη (11/9) περιοχές της Κρήτης – Δείτε που και τι ώρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Μια ζεστή πράξη αγάπης στη Μυτιλήνη: Γείτονες χάρισαν ελπίδα σε άστεγο – Του αγόρασαν αναπηρικό αμαξίδιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Άγιος Νικόλαος: Σωματεία και φορείς καλούν σε μαζική κινητοποίηση για τα εργασιακά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

Θρίλερ στο Μπέρμιγχαμ: Ανήλικη βίωσε φρίκη στα χέρια 32χρονου – Της επιτέθηκε σεξουαλικά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Κόσμος

Άγριος ξεσηκωμός στο Νεπάλ: Τεθωρακισμένα στους δρόμους – «Δεν έχει μείνει τίποτα από το κοινοβούλιο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Νεαρός στο Βόλο έκανε κόλαση τη ζωή της πρώην συντρόφου του – Την παρακολουθούσε στον δρόμο και την απειλούσε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού θα τιμηθεί και φέτος από την Ιερά Μονή Βωσάκου

Διαβάστε περισσότερα