Δείτε πως να το φτιάξετε
Την επόμενη φορά που θα καλέσετε τους φίλους για καφέ, κόψτε τους από μια φέτα από αυτό το αφράτο φθινοπωρινό κέικ με τα ζουμερά και μαλακά τόσο-όσο μήλα. Είναι το πιο ωραίο κέρασμα.
40′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′
Υλικά
Μερίδες: για 2 φόρμες 20 εκ.
Κέικ
325 γρ. (2 1⁄2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τις φόρμες
15 γρ. (1 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
5 αυγά
240 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για τις φόρμες
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Κομποτέ μήλου
500 γρ. μήλα Golden Delicious (τα κίτρινα), καθαρισμένα και κομμένα σε 12 κομμάτια το καθένα
200 γρ. (1 κούπα) νερό
150 γρ. (3/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
25 γρ. (1/4 κούπας) κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 50 γρ. (1/4 κούπας) νερό
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κέικ μήλου, ξεκινάμε πρώτα με το κομποτέ μήλου και αφήνουμε να κρυώσει.
Κομποτέ μήλου*
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα κομμένα μήλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν (όχι πάρα πολύ, θέλουμε να «κρατάνε» λίγο).
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ που έχουμε διαλύσει σε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Τέλος προσθέτουμε και την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κομποτέ να κρυώσει.
Κέικ
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι, αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε με το «φτερό» σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο ταψάκια ή τσέρκια διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα μέσα σε αυτά (αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκια, τα κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε στην επιφάνεια από κάθε κέικ το κομποτέ μήλου, διάσπαρτα χωρίς να ανακατέψουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για περίπου 45 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Μυστικά
* Το κομποτέ μήλου είναι κάτι σαν μια πιο φρέσκια, γρήγορη και δεμένη κομπόστα. Τα φρούτα μαλακώνουν αλλά «κρατούν», ενώ το σιρόπι που απομένει είναι λιγοστό και συνήθως το δένουμε με λίγο κορν φλάουρ.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Μαρία Αντωνά: «Είχαν τοποθετήσει στο σπίτι μου ένα πολύπριζο και χωρίς να το ξέρω, είχε μικρόφωνο και με άκουγαν»
Βαρύ πένθος για 35χρονη γυναίκα: Την ημέρα του γάμου της πέθανε ο αρραβωνιαστικός της
Χανιά: Έπεσαν στον γκρεμό και άφησαν τον κολλητό τους να πεθάνει αβοήθητος - Ένοχος 27χρονος για το τροχαίο στο Μπαμπιόλο
Σοκάρει η Μαρίνα Καλογήρου - «Κακοποιήθηκα σεξουαλικά από τα 4 έως τα 14 από δυο φίλους και δυο συγγενείς»
Λάκης Λαζόπουλος: Πάντρεψε την κόρη του χωρίς να το μάθει κανείς
Νέες εξελίξεις «βόμβα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται η «λυπητερή»
Ακυρώθηκε συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου λόγω ατυχήματος!
Τραγωδία στη Ρόδο: Οδηγός τουριστικού λεωφορείου πέθανε την ώρα που περίμενε τουρίστες
Αστυνομικοί συνέλαβαν τον ντελιβερά και στη συνέχεια παρέδωσαν οι ίδιοι μια πίτσα (βίντεο)