Ηράκλειο: 21oC

Συνταγή: Κέικ μήλου

09.03.2025, 1:55

Δείτε πως να το φτιάξετε

Την επόμενη φορά που θα καλέσετε τους φίλους για καφέ, κόψτε τους από μια φέτα από αυτό το αφράτο φθινοπωρινό κέικ με τα ζουμερά και μαλακά τόσο-όσο μήλα. Είναι το πιο ωραίο κέρασμα.

40′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: για 2 φόρμες 20 εκ.

Κέικ

325 γρ. (2 1⁄2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τις φόρμες
15 γρ. (1 κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
5 αυγά
240 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για τις φόρμες
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Κομποτέ μήλου

500 γρ. μήλα Golden Delicious (τα κίτρινα), καθαρισμένα και κομμένα σε 12 κομμάτια το καθένα
200 γρ. (1 κούπα) νερό
150 γρ. (3/4 κούπας) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
25 γρ. (1/4 κούπας) κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 50 γρ. (1/4 κούπας) νερό
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το κέικ μήλου, ξεκινάμε πρώτα με το κομποτέ μήλου και αφήνουμε να κρυώσει.

Κομποτέ μήλου*

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα κομμένα μήλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν (όχι πάρα πολύ, θέλουμε να «κρατάνε» λίγο).
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ που έχουμε διαλύσει σε νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Τέλος προσθέτουμε και την κανέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το κομποτέ να κρυώσει.

Κέικ

Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι, αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε με το «φτερό» σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο ταψάκια ή τσέρκια διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα μέσα σε αυτά (αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκια, τα κλείνουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε στην επιφάνεια από κάθε κέικ το κομποτέ μήλου, διάσπαρτα χωρίς να ανακατέψουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για περίπου 45 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Μυστικά

* Το κομποτέ μήλου είναι κάτι σαν μια πιο φρέσκια, γρήγορη και δεμένη κομπόστα. Τα φρούτα μαλακώνουν αλλά «κρατούν», ενώ το σιρόπι που απομένει είναι λιγοστό και συνήθως το δένουμε με λίγο κορν φλάουρ.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Κρήτη: Αποκαλύψεις «βόμβα» για το φονικό στα Χανιά – «Υπήρχε πάντα ένα μίσος ανάμεσα στις οικογένειες»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Οικονομία

IRIS: Από τον Δεκέμβρη η υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τα γράμματα ενός στρατιώτη που «σηκώνουν» την τρίχα – Τι αποκαλύπτει σήμερα ο γιος του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

28η Οκτωβρίου 2025: Μέτρα για την παρέλαση – Τεστ ο νόμος για την τροπολογία του Αγνώστου Στρατιώτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Οικονομία

Συντάξεις -Αναδρομικά: Μέχρι πότε η δήλωση στην ΑΑΔΕ για να αποφύγουν τα πρόστιμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Εξαφάνιση 66χρονου άνδρα στην Φθιώτιδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Style

Τρία ζευγάρια ζωδίων που συνεχίζουν να «βρίσκονται» και αφού χωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Ελλάδα

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματία – Μηχανή προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Κρήτη

Μεσαρά: Το πρόγραμμα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →