Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κέικ μήλου σιροπιασμένο με μέλι

30.01.2025, 18:41

Δείτε τη συνταγή 

Ένα πλούσιο κέικ μήλου, κανελάτο, ξηροκαρπάτο, που με το σιρόπι -και ίσως και λίγη άγλυκη σαντιγί- γίνεται ακόμη πιο λαχταριστό. Τέλειο για τον καφέ ή το τσάι.

Υλικά
Μερίδες: 12

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κουτ. σούπας για τα μήλα + λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • 130 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300 γρ. μήλα, τριμμένα + 300 γρ. μήλα, κομμένα σε κυβάκια 6 x 6 χλστ.
  • 300 ml ελαιόλαδο (επιλέγουμε κάποιο που δεν έχει έντονα πικρή γεύση) ή ηλιέλαιο
  • 300 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 130 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
  • 3 κάψουλες βανιλίνη
  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • λίγο βούτυρο για τη φόρμα

Σιρόπι

  • 60 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  • 1 τσιμπιά αλάτι σαντιγί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε κέικ μήλου σιροπιασμένο με μέλι και ρούμι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C, με αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τα δύο είδη ζάχαρης, το ρούμι, τη βανιλίνη και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε και τα τριμμένα μήλα.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής άλεσης, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Αδειάζουμε τα στερεά υλικά μέσα στο μείγμα με το λάδι και τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα κυβάκια μήλου και τα καρύδια, προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα. Ανακατεύουμε ξανά το μείγμα ελαφρώς, ώστε να σκορπίσουν παντού τα μήλα.
  • Αδειάζουμε στη φόρμα, τη χτυπάμε 4-5 φορές πάνω στον πάγκο, για να απλώσει το μείγμα και να φύγουν τυχόν φουσκάλες αέρα, και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Μόλις βγάλουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε πιατέλα.

Σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  • Περιχύνουμε το κέικ, όσο είναι ακόμα ζεστό, με το μισό σιρόπι, ζεστό κι αυτό, ώστε να το απορροφήσει με ευκολία. Αφήνουμε να κρυώσει και τότε σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε, συνοδεύουμε κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά άγλυκη σαντιγί.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Μαγνησία: Μεθυσμένος έσπασε με τσόκαρο ΙΧ και το πέταξε σε αστυνομικούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Οικονομία

Ξεκίνησε η καταβολή των αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στο Βελεστίνο: Πέθανε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Παπαϊωάννου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Αθλητικά

Έγκυος η Άννα Κορακάκη: Περιμένει το πρώτο της παιδί που είναι κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο με ΙΧ να βγαίνει εκτός δρόμου και να καταλήγει σε χωράφι – Στο σημείο το ΕΚΑΒ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Νέες αποκαλύψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δεν έχει τέλος το παράνομο «φαγοπότι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

Τουρίστρια αντιμετωπίζει ληστή με μαχαίρι στην Κολομβία: Ο σύντροφός της κρύβεται πίσω από τοίχο – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κόσμος

Ιράν: Πρωταθλητής πυγμαχίας κινδυνεύει άμεσα με εκτέλεση – Κατηγορήθηκε για υποστήριξη μιας αντιπολιτευόμενης ομάδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κόσμος

Χάος σε αεροδρόμιο της Ισπανίας – Επιβίβασαν νεκρή ηλικιωμένη σε πτήση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Αγρότες: Φουντώνει η οργή τους – «Λάδι στη φωτιά» η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →