Αναλυτικά η συνταγή
Πλούσια και πολυεπίπεδη γεύση, ποικιλία υφών και δυνατά του αρώματα σε ένα ξεχωριστό κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι.
Ένα από τα πιο υγιεινά σνακ για μικρούς και μεγάλους, για κάθε ώρα της ημέρας.
30′ προετοιμασία
50′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 8
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
180 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή ζάχαρη καρύδας
260 γρ. ταχίνι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, διαλυμένη σε 260 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
60 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
80 γρ. σταφίδες (τις ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι και τις κοσκινίζουμε καλά από λεπτή σήτα) – με αυτό το κόλπο δεν πέφτουν στον πάτο της φόρμας!
250 γρ. ξινόμηλα, καλά πλυμένα, χωρίς κουκούτσια, σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη (ή σουσάμι), για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ περίπου 23 χ 10 εκ. ή μια στρογγυλή με διάμετρο 24 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο μέχρι να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ή με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε το μείγμα χυμού-σόδας (το ανακατεύουμε την τελευταία στιγμή σε ένα ποτήρι που κρατάμε πάνω από το μπολ, γιατί θα αφρίσει και θα χυθεί) και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.
Προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες και τα μήλα (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε μέχρι να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα.
Ψήνουμε για 35 λεπτά (αν θέλουμε το κέικ πιο ζουμερό) ή για 45-50 λεπτά, αν το θέλουμε πιο στεγνό.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο σκεύος του.
Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ή με μπόλικο σουσάμι.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Αιματοχυσία δίχως τέλος στην άσφαλτο: Νεκρός 14χρονος σε τροχαίο
Θλίψη για γνωστό έμπορο του Ηρακλείου
Θλίψη στα Χανιά: Απεβίωσαν με διαφορά λίγων ημερών οι αδελφές Κουτσουδάκη
Κρήτη: Θλίψη για τον θάνατο πρώην διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Χανίων
Κρήτη: Έρχονται αλλαγές με συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία του Λασιθίου – Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας
Δημήτρης Βρύσαλης: «Όχι στην καύση σκουπιδιών – Δεν παίζουμε στα ζάρια το μέλλον των παιδιών μας»
Με τον λογιστή στο χωράφι για το φετινό λιομάζωμα οι παραγωγοί
Θλίψη στην Μεσαρά για τον χαμό του αγαπητού δασκάλου
Σεισμός τώρα στην Κρήτη