Ηράκλειο: 11oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κέικ νηστίσιμο, με ταχίνι και πορτοκάλι

23.03.2025, 22:48

Αναλυτικά η συνταγή

Πλούσια και πολυεπίπεδη γεύση, ποικιλία υφών και δυνατά του αρώματα σε ένα ξεχωριστό κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι.

Ένα από τα πιο υγιεινά σνακ για μικρούς και μεγάλους, για κάθε ώρα της ημέρας.

30′ προετοιμασία
50′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: 8
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
180 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή ζάχαρη καρύδας
260 γρ. ταχίνι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, διαλυμένη σε 260 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
60 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
80 γρ. σταφίδες (τις ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι και τις κοσκινίζουμε καλά από λεπτή σήτα) – με αυτό το κόλπο δεν πέφτουν στον πάτο της φόρμας!
250 γρ. ξινόμηλα, καλά πλυμένα, χωρίς κουκούτσια, σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη (ή σουσάμι), για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στη λειτουργία του αέρα.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ περίπου 23 χ 10 εκ. ή μια στρογγυλή με διάμετρο 24 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο μέχρι να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ή με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε το μείγμα χυμού-σόδας (το ανακατεύουμε την τελευταία στιγμή σε ένα ποτήρι που κρατάμε πάνω από το μπολ, γιατί θα αφρίσει και θα χυθεί) και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.
Προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες και τα μήλα (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε μέχρι να διασκορπιστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα.
Ψήνουμε για 35 λεπτά (αν θέλουμε το κέικ πιο ζουμερό) ή για 45-50 λεπτά, αν το θέλουμε πιο στεγνό.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο σκεύος του.
Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ή με μπόλικο σουσάμι.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 5 λεπτά
Κόσμος

Βγήκαν τα τρακτέρ και στις Βρυξέλλες: Έστησαν μπλόκο μπροστά από την Κομισιόν – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Σήμερα 18/12 η αποτέφρωση του ηθοποιού – Το μήνυμα της κόρης του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Έδεσσα: Μονοκατοικία «τυλίχθηκε» στις φλόγες – Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 68χρονη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Φονική παράσυρση στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 57χρονη πεζή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι αύριο η καταβολή του – Τι ισχύει αν δεν δοθεί στον εργαζόμενο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Αμυντικά

Ιστορική μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό με την πρώτη Belh@rra – Υψώνεται η ελληνική σημαία στη Λοριάν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Διπλό φονικό στην Φοινικούντα – Παραδόθηκε 30χρονος στην Καλαμάτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ηράκλειο

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου η Δημοτική Επιτροπή Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Κρήτη

Σε άλλο επίπεδο οι κλοπές στην Κρήτη: Έκλεψε κρεμμύδια αξίας 200 ευρώ – Η εφοδιαστική αλυσίδα, τα λαχανικά κι ένα έγκλημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ελλάδα

Κώστας Υφαντής: «Η κανονικότητα τελείωσε – Ζούμε στη μόνιμη διαχείριση κρίσεων»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →