Ηράκλειο: 38oC

Κέικ ταψιού με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο

18.01.2025, 18:23

Δείτε τη συνταγή 

Μαλακό, αρωματικό, τέλειο για τον καφέ μας, αυτό το κομψό κέικ πορτοκαλιού ψήνεται σε ταψί και καλύπτεται με ένα γλάσο με παπαρουνόσπορο.

Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 30 x 20 εκ.

Για το κέικ

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας + επιπλέον για το βουτύρωμα του σκεύους
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 140 ml ξινόγαλα

Για το γλάσο

  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορος

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε κέικ ταψιού με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 x 20 εκ.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  • Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα, τον παπαρουνόσπορο, τη βανίλια και το ξινόγαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  • Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
  • Ελέγχουμε τρυπώντας το κέντρο με ένα μαχαίρι. Αν η λάμα βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε για λίγο ακόμα.
  • Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε, κέικ με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο, να κρυώσει.

Γλάσο

  • Σε μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  • Στη συνέχεια, τα απλώνουμε στην επιφάνεια του κέικ.
  • Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τον παπαρουνόσπορο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 20-30 λεπτά να σταθεί, πριν το κόψουμε.

Πηγή: gastronomos.gr