Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κλασικοί κουραμπιέδες με καταγωγή… ανατολίτικη

20.12.2024, 18:35

Δείτε την συνταγή και την ιστορία του πιο παραδοσιακού γλυκού των Χριστουγέννων 

Στην αιώνια διαμάχη «κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;», όσοι προτιμούν τους αφράτους, θρυπτούς κουραμπιέδες θα βρουν εδώ την κλασική, αξεπέραστη συνταγή.

Η καταγωγή τους είναι ανατολική, ωστόσο ελληνικά Χριστούγεννα χωρίς τα αφράτα αυτά μπισκότα τυλιγμένα σε άχνη, δεν νοούνται. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην περσική κουζίνα, ως kurabiya, και ήταν μπισκότα με βάση τα αμύγδαλα που έμοιαζαν με εργολάβους. Από εκεί πέρασαν στην οθωμανική και την τουρκική κουζίνα ως kurabiye, που σημαίνει γενικά «μπισκότο». Σε εμάς ο κουραμπιές παραμένει μπισκότο που φτιάχνεται όμως σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως Χριστούγεννα ή ως κέρασμα σε σημαντικές οικογενειακές γιορτές, όπως σε γάμους και βαπτίσεις. Το χαρακτηριστικό του είναι η εξαιρετικά εύθρυπτη και αφράτη σύστασή του – κάτι αντίστοιχο με τη ζύμη κουρού, που είναι κι αυτή μια θρυπτή, «μπισκοτένια» ζύμη, όπως δηλώνει και το συγγενικό ηχητικά όνομά της. Ο κουραμπιές βασίζεται στο καλό αιγοπρόβειο βούτυρο, όχι μόνο για το άρωμά του, αλλά και για την αφράτη υφή του.

1 ώρα προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά
Τεμάχια: για περίπου 70 κουραμπιέδες
2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο κλαριφιέ ή αιγοπρόβειο βούτυρο από βάζο
1/2 φλιτζ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
5-6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
2 κάψουλες βανιλίνη
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (4 φλιτζ. τσαγιού περίπου)

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τους κλασικούς κουραμπιέδες, ξεκινάμε χτυπόντας στον κάδο του μίξερ υο βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Ρίχνουμε τα 2 φλιτζ. τσαγιού από το αλεύρι, μαζί με τη βανιλίνη και τα αμύγδαλα και χτυπάμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, αφράτη και εύπλαστη (ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειαστεί). Προσοχή: δεν παραζυμώνουμε, για να μη γίνουν οι κουραμπιέδες σφιχτοί.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και μετά τα πατάμε ελαφρά ή τα πλάθουμε μισοφέγγαρα. Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1-1,5 εκ. και κόβουμε αστεράκια με κουπάτ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Τακτοποιούμε στο ταψί τους κουραμπιέδες και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα άλλο ταψί.
Βγάζουμε τα κουραμπιεδάκια από τον φούρνο, αφήνουμε 5-10 λεπτά στο ταψί να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε προσεκτικά στο καθαρό ταψί με τη λαδόκολλα.
Με ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίζουμε από πάνω την άχνη και τα καλύπτουμε επιμελώς.
Αφού κρυώσουν καλά, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σε μεταλλικό κουτί.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Μέσα σε 2,5 λεπτά άνοιξαν Ι.Χ., το πήραν και έγιναν καπνός – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Οικονομία

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Μπαράζ πληρωμών και αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Τέρμα τα γκάζια: Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 161 χλμ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οπτικές ίνες παντού με το απόλυτο «χάος» σε κάθε γειτονιά – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Αθλητικά

NBA: Σκληρά μέτρα κατά του παράνομου στοιχηματισμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ηράκλειο

Προσοχή! «Καμπανάκι» από τον Δήμο Μαλεβιζίου για την επερχόμενη κακοκαιρία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ελλάδα

Φοινικούντα: Απολογείται σήμερα ο 30χρονος για συνέργεια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Κρήτη

Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός οδηγός Ι.Χ. στην Αγία Μαρίνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Αμετάκλητοι οι αγρότες: Χριστούγεννα με αγροτικά μπλόκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Με μηχανοκίνητη πορεία, δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →