Ηράκλειο: 21oC

Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

14.05.2025, 23:30

Δείτε τη συνταγή 

Το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό είναι αυτό το πλούσιο κοκκινιστό με κόκκορα, χοντρά μακαρόνι και τριμμένη ξερή μυζήθρα.

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 1 κόκορας, κομμένος σε 8 – 10 κομμάτια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 4 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες, ολόκληρες
  • 800 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 300 – 400 ml ζωμός κότας
  • 100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
  • 500 γρ. χοντρά μακαρόνια
  • 1/4 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή πριν τα χρησιμοποιήσουμε
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια, αρχικά αλατίζουμε καλά τις μερίδες του κόκορα.
  • Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τις μερίδες του πουλερικού (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε μονομιάς) και τις σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Προσθέτουμε στα κενά του σκεύους τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα περίπου 3 λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσει το σκόρδο, γιατί θα πικρίσει.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες και το φύλλο δάφνης, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Τότε, βγάζουμε από την κατσαρόλα τα κομμάτια από το στήθος που θα έχουν ήδη μαλακώσει καλά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά (αν τα αφήσουμε παραπάνω στην κατσαρόλα, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν).
  • Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα μπούτια για άλλα 30 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με κλειστή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν και το ψαχνό να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.
  • Βγάζουμε τα κομμάτια του πουλερικού με λίγη σάλτσα σε μια πιατέλα και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να διατηρηθούν ζεστά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
  • Τα μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ρουφήξουν μέρος της σάλτσας, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο από το ζωμό ή το νερό.
    Σερβίρουμε τον κόκορα με τα μακαρόνια και τη σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο και τριμμένη μυζήθρα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Χατζηδάκης: «Τα μνημεία των ηρώων δεν είναι χώροι για διαμαρτυρίες»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Οικονομία

Κρήτη: Τέλος στην φοροδιαφυγή – Έρχεται νέος μηχανισμός της ΑΑΔΕ με μόνιμες τριμελείς επιτροπές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Αθλητικά

Όρθια τα Χανιά στο Άργος – Πολύτιμος βαθμός με 10 παίκτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή οχήματος στην Εγνατία Οδό – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Υγεία

Το πασίγνωστο φάρμακο που συνδέεται με σοβαρά ψυχικά νοσήματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κόσμος

Απίστευτο περιστατικό στις ΗΠΑ: Σταμάτησαν σε μπλόκο της αστυνομίας IX και έλειπε ο οδηγός!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Style

Η βαθιά αγάπη έρχεται για 5 ζώδια έως τις 19 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Κόσμος

Συναγερμός για πυροβολισμούς σε μπαρ στη Νότια Καρολίνα: 4 νεκροί και 20 τραυματίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Πολιτική

Πιερρακάκης: «Απάντηση στην ακρίβεια η αύξηση εισοδημάτων»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →