Το καλύτερο κοκορέτσι που έχετε φάει ποτέ
Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που αγοράζουμε τα υλικά από τον χασάπη μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συκωταριά είναι από μικρό ζώο και τα έντερα από μικρό αρνί ή κατσικάκι γάλακτος. Όσο μικρότερο το ζώο, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το κοκορέτσι στη σούβλα.
Για το πιο νόστιμο κοκορέτσι στη σούβλα, χρησιμοποιούμε λεπτά εντεράκια, όχι παχιά. Επίσης, χρησιμοποιούμε συκώτι, πνευμόνι, γλυκάδια, καρδιά και μπόλια (γνωστά και ως πάνα ή μαντίλα). Δεν χρησιμοποιούμε τη σπλήνα, συνήθως την κρατάμε για το παραδοσιακό σπληνάντερο.
Η συκωταριά πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα, όχι σκούρο, που δείχνει φρεσκάδα, και να είναι γυαλιστερή, όχι θαμπή. Τα εντεράκια πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά, δείγμα φρεσκάδας. Όταν είναι μπαγιάτικα, ζαρώνουν από τις άκρες προς τα μέσα. Όλα πρέπει να φαίνονται νωπά και υγρά. Το συκώτι και το πνευμόνι πρέπει να είναι πεντακάθαρα, χωρίς στίγματα, δείγμα υγείας του ζώου.
Ετοιμασία για το τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα
Τα εντεράκια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο. Τραβάμε μια άκρη από το έντερο, ρίχνουμε μπόλικο νερό και πιέζοντας το προς τα κάτω (θα φουσκώσει σαν μπαλόνι, σωλήνας) περνάμε το νερό μέσα από το έντερο να καθαρίσει. Φανταστείτε έναν «μπαλονένιο» σωλήνα που τον γεμίζουμε από την μια άκρη και τον αδειάζουμε από την άλλη. Το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές, μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι πεντακάθαρο. Αν γυρίσουμε το έντερο μέσα έξω για να πλυθεί καλύτερα, θα πρέπει να το ξαναγυρίσουμε, γιατί ή μέσα πλευρά των εντέρων είναι πιο τραχιά και επίσης δεν θα κρατήσει το έντερο την υγρασία του στο ψήσιμο.
Δέσιμο: Πώς φτιάχνεται το τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα
Κόβουμε τη συκωταριά σε μπουκιές. Ένα λεπτό και κρουστό κοκορέτσι που κρατάει την υγρασία του μέσα είναι το κάτι άλλο.
Σε μια λεκάνη, μαρινάρουμε για λίγες ώρες τα εντόσθια, με αλάτι, πιπέρι και τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο. Κρατήστε λίγους μεζέδες από το κοκορέτσι κι φτιάξτε στα γρήγορα λίγη συκωταριά στο τηγάνι.
Περνάμε στη σούβλα εναλλάξ συκώτι-πνευμόνι-γλυκάδια και μπόλια σε κομμάτια, έως ότου τα βάλουμε όλα. Η μπόλια ενδιάμεσα λαδώνει (δίνει λίπος και υγρασία) για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο.
Αφού περάσουμε σε όλη τη σούβλα τα εντόσθια, καρφώνουμε την άκρη από το έντερο στη μύτη της σούβλας. Οι μεζέδες πρέπει να είναι σφιχτοπερασμένοι.
Κατεβάζουμε το έντερο οριζόντια, στρίβοντας αργά γύρω γύρω τη σούβλα και το ξανανεβάζουμε. Το τυλίγουμε, δηλαδή, σαν καλούμπα πάνω-κάτω, στρίβοντας τη σούβλα για να σφίξουμε με το έντερο τους μεζέδες.
Έπειτα αρχίζουμε να το τυλίγουμε γύρω γύρω σαν σπιράλ για να καλυφθεί καλά η συκωταριά.
Ψήσιμο: Οδηγίες ψησίματος για το καλύτερο κοκορέτσι στη σούβλα
Το κοκορέτσι στη σούβλα θέλει στην αρχή δυνατή φωτιά. Όταν φουντώσουν τα κάρβουνα και πέσει η φλόγα, έχουμε δυνατή θράκα. Στην αρχή το τοποθετούμε ψηλά, γύρω στα 30 εκ. από τη φωτιά, και το γυρίζουμε γρήγορα να κάνει κρούστα και να κρατήσει τους χυμούς του. Σιγά σιγά ζεσταίνεται και αρχίζει να στάζει λίπος. Τότε το κατεβάζουμε σε ύψος 15 εκ. από τη φωτιά και το γυρνάμε συνέχεια. Αρχίζει σιγά σιγά να ροδίζει και να μελώνει, δείγμα ότι ψήθηκε. Σκοπός είναι να μην το παραψήσουμε και στεγνώσει. Σ’ αυτό βοηθάει το έντερο που είναι σφιχτοδεμένο γύρω από τους μεζέδες.
Μόλις αρχίσει να αφρίζει και εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες το κοκορέτσι στη σούβλα είναι έτοιμο. Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά και το κόβουμε κομμάτια.
Αν δεν σουβλίσετε φέτος το Πάσχα το κοκορέτσι σας, τολμήστε να το φτιάξετε στο φούρνο. Κοκορέτσι στο φούρνο λοιπόν με όλα τα μυστικά του, για να γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους. Αν προτιμάτε από την άλλη, μία διαφορετική εκδοχή του, βάλτε το στο φούρνο με φύλλο κρούστας για να εισπράξετε όλα τα συγχαρητήρια!
Όταν φτιάξεις κοκορέτσι, φτιάξε απαραιτήτως και ένα τζατζίκι. Τα λιπαρά θέλουν δροσιά!
Καλά σουβλίσματα και καλό Πάσχα!
Πηγή: eretikos.gr
Διαβάστε επίσης:
Πασχαλινά Αυγά Σοκολατένια – Συνταγή από τον Άκη
Σκρέκας: Το αρνί στο «καλάθι του Πάσχα» πωλείται 10 ευρώ
Πάσχα: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κρέας, αυγά και σοκολάτες
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Θλίψη στους ξενοδόχους για τον χαμό του Θεόφραστου Καλουτσάκη
Απανωτοί σεισμοί «ταρακούνησαν» την Κρήτη - Στα 4 Ρίχτερ καταγράφηκε ο δεύτερος
Θρήνος στο Τζερμιάδο για τον πρόωρο χαμό του Αλέξανδρου - «Έφυγε» σε ηλικία μόλις 20 χρονών
Τζόκερ: Κρητικός χτύπησε «φλέβα χρυσού» - Σε ποια περιοχή έπεσε το... τυχερό πεντάρι
Κρήτη: «Πράσινο φως» για τον πολυτελή οικισμό των 5.900 κατοίκων και εργαζομένων
Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά - Στο νοσοκομείο οδηγός μηχανής (φωτο)
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκατοντάδες παρατυπίες σε όλη την Ελλάδα αποκάλυψαν οι πρώτοι έλεγχοι
Νεκρός πατέρας 3 παιδιών σε τροχαίο με μηχανή-Νέα τραγωδία στην άσφαλτο
Νέο τροχαίο δυστύχημα: Τρεις νεκροί και δυο σοβαρά τραυματίες (βίντεο)