Ηράκλειο: 24oC

Κολοκυθοκεφτέδες από την Κρήτη

14.08.2025, 9:25

Η απόλυτη καλοκαιρινή συνταγή

Στην Κρήτη οι κολοκυθοκεφτέδες εμπλουτίζονται με ντόπια γραβιέρα και ανθότυρο και κάνουν τη διαφορά!

Υλικά

Μερίδες: 4 ως ορεκτικό

  • 700 γρ. κολοκύθια μεγαλούτσικα
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο ξηρό ανθότυρο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για το αλεύρωμα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • χυμός λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες πρώτα τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι.
  2. Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1-12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Τα στύβουμε καλά, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά, το 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ζυμώνουμε καλά.
  5. Βάζουμε να ζεσταθούν 1-2 δάχτυλα ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψάκι.
  7. Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά.
  8. Τους γυρίζουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, για να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
  9. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  10. Σερβίρουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες, ζεστούς με λίγο χυμό λεμονιού, αν θέλουμε.

Μυστικά

  • Για να γίνουν αφράτοι οι κολοκυθοκεφτέδες και να τηγανιστούν σωστά, αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά (ιδανικά για 10-12 ώρες ή όλο το βράδυ στο ψυγείο). Αν και πάλι το μείγμα παραμένει κάπως υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά.
  • Μπορούμε να καταψύξουμε τους αλευρωμένους κολοκυθοκεφτέδες, σε στρώσεις, με λαδόκολλες ανάμεσά τους. Τους τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς ξεπάγωμα.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Οι κρητικοί κολοκυθοκεφτέδες διαφέρουν χάρη στη χρήση ντόπιας γραβιέρας και ανθότυρου.
  • Η συνταγή απαιτεί τρίψιμο και στύψιμο των κολοκυθιών για να αφαιρεθούν τα υγρά πριν την ανάμειξη με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Οι κεφτέδες αλευρώνονται και τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Για αφράτους κολοκυθοκεφτέδες, είναι σημαντικό το κολοκύθι να στραγγίζει καλά, και μπορούν να καταψυχθούν πριν το τηγάνισμα.
πριν από 20 λεπτά
Ταξίδια

Αυτός είναι ο κορυφαίος φθινοπωρινός προορισμός για το 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Αθλητικά

EuroBasket: Με μυθικό Αντετοκούνμπο, η Εθνική νίκησε το Ισραήλ με 84 – 79 και πάει για… μετάλλιο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ηράκλειο

Το «ματωμένο φεγγάρι» από «κοντά» δια χειρός… Jalex – Δείτε τις φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Τα ψάρια που προστατεύουν την καρδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Τι κρύβεται πίσω από την απιστία;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Απώλεια βάρους: 1 στους 4 προτιμά φαρμακευτικά σκευάσματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Τεχνολογία

Πώς να καθαρίσετε τον κρυφό κάδο και να κερδίσετε χώρο στο Android

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία – Συμβουλές για γονείς και μαθητές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ηράκλειο

Αποκλεισμός ΑμεΑ από διορισμό στην Περιφέρεια Κρήτης – Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Νέο τροχαίο με τραυματισμό στο σημείο που σκοτώθηκε ο 27χρονος Δημήτρης (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα