Ηράκλειο: 24oC

Κολοκυθοκεφτέδες με «άρωμα» Κρήτης

30.11.2024, 16:05

Με ντόπια γραβιέρα και ανθότυρο που κάνουν τη διαφορά

κολοκυθοκεφτέδες στο νησί της Κρήτης εμπλουτίζονται με ντόπια γραβιέρα και ανθότυρο και κάνουν τη διαφορά!

30′ προετοιμασία
20′ τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50

Υλικά
Μερίδες: 4 ως ορεκτικό
700 γρ. κολοκύθια μεγαλούτσικα
3 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο ξηρό ανθότυρο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
χυμός λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες πρώτα τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι.
Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1-12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.

Τα στύβουμε καλά, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά, το 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά.
Βάζουμε να ζεσταθούν 1-2 δάχτυλα ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψάκι.
Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά.
Τους γυρίζουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, για να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες, ζεστούς με λίγο χυμό λεμονιού, αν θέλουμε.

Μυστικά
Για να γίνουν αφράτοι οι κολοκυθοκεφτέδες και να τηγανιστούν σωστά, αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά (ιδανικά για 10-12 ώρες ή όλο το βράδυ στο ψυγείο). Αν και πάλι το μείγμα παραμένει κάπως υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά.
Μπορούμε να καταψύξουμε τους αλευρωμένους κολοκυθοκεφτέδες, σε στρώσεις, με λαδόκολλες ανάμεσά τους. Τους τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς ξεπάγωμα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 44 λεπτά
Style

Η ερωτευμένη Βίκυ Κουλιανού βολτάρει στη Μύκονο με τον νέο της σύντροφο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Style

Ελαιόλαδο: Γιατί ποτέ δεν πρέπει να το αποθηκεύετε κάτω από το νεροχύτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Θυμήθηκαν τη μεσαία τάξη μετά από 6 χρόνια φορολογικής αφαίμαξης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Style

Δείτε ποιες 6 ρουτίνες ακολουθούν όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Ιουλία Καλλιμάνη: Η αντίδρασή της όταν «προσγειώθηκε» στο πρόσωπό της ένα πανέρι με λουλούδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Ηράκλειο: Διανομέας παρέσυρε με το μηχανάκι του ηλικιωμένο πεζό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Αυτή είναι η ιδανική ώρα για σεξ ανάλογα με την ηλικία σου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Πώς να φτιάξετε σπιτικό γύρο εύκολα και γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

ΚΟΚ: Τι πρόστιμα θα πληρώνουν από 13 Σεπτεμβρίου οι παραβάτες οδηγοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Τα 4 ζώδια που προσελκύουν αφθονία και τύχη όλο τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα