Με ντόπια γραβιέρα και ανθότυρο που κάνουν τη διαφορά
Oι κολοκυθοκεφτέδες στο νησί της Κρήτης εμπλουτίζονται με ντόπια γραβιέρα και ανθότυρο και κάνουν τη διαφορά!
30′ προετοιμασία
20′ τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50
Υλικά
Μερίδες: 4 ως ορεκτικό
700 γρ. κολοκύθια μεγαλούτσικα
3 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο ξηρό ανθότυρο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
χυμός λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες πρώτα τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι.
Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1-12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
Τα στύβουμε καλά, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά, το 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά.
Βάζουμε να ζεσταθούν 1-2 δάχτυλα ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψάκι.
Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά.
Τους γυρίζουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, για να ροδίσει και η άλλη πλευρά.
Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε τους κρητικούς κολοκυθοκεφτέδες, ζεστούς με λίγο χυμό λεμονιού, αν θέλουμε.
Μυστικά
Για να γίνουν αφράτοι οι κολοκυθοκεφτέδες και να τηγανιστούν σωστά, αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά (ιδανικά για 10-12 ώρες ή όλο το βράδυ στο ψυγείο). Αν και πάλι το μείγμα παραμένει κάπως υδαρές, προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά.
Μπορούμε να καταψύξουμε τους αλευρωμένους κολοκυθοκεφτέδες, σε στρώσεις, με λαδόκολλες ανάμεσά τους. Τους τηγανίζουμε κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς ξεπάγωμα.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρή ξαφνικά 28χρονη από ανακοπή καρδιάς
Ηράκλειο: Νέες αποκαλύψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Δεν έχει τέλος το παράνομο «φαγοπότι»
Ντόμινο εξελίξεων στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη η έρευνα στο Ηράκλειο Κρήτης
Ο Πρόεδρος του Ομίλου Καράτζη, Αντώνης Καράτζης μαζί με την οικογένεια του στην πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας»
Γιώργος Μαζωνάκης: Τον κατήγγειλε για ασέλγεια αλλά γιόρτασε τα γενέθλιά του με φωτογραφία του Μαζώ στην τούρτα του
Χανιά: Ρολά για δυο μέρες λόγω Χριστουγέννων σε αυτά τα γνωστά καταστήματα εστίασης
Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη - Αύριο το τελευταίο αντίο
Ηράκλειο: Έρχονται νέες προσλήψεις - Δείτε τις ειδικότητες
Ηράκλειο: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Γιάννη πατέρα ενός παιδιού