Ο πιο τέλειος συνδιασμός!
Ένας σοκολατένιος κορμός με παντεσπάνι, μους σοκολάτας και φρούτα του δάσους που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στα γιορτινά σας τραπέζια και όχι μόνο!
Για το παντεσπάνι
- 110 γρ. άχνη ζάχαρη
- 90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 20 γρ. κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 αυγά, μεσαία
- 1 βανιλίνη
- 40 γρ. κονιάκ
Για τη μους σοκολάτας
- 300 γρ. κουβερτούρα
- 130 γρ. γάλα πλήρες
- 20 γρ. κονιάκ
- 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, χτυπημένη σε σαντιγί
Για τη σύνθεση
- 50 γρ. μύρτιλα (blueberries)
- 50 γρ. σμέουρα (raspberries)
- 50 γρ. μαύρα μούρα (blackberries)
Για το σερβίρισμα
- 50 γρ. μύρτιλα (blueberries)
- 50 γρ. σμέουρα (raspberries)
- 50 γρ. μαύρα μούρα (blackberries)
- 50 γρ. φραγκοστάφυλα
- ½ κ.σ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ορθογώνιο ταψί με χαμηλό γείσο διαστάσεων 28×36 εκ.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανιλίνη, μεταφέρουμε τον κάδο στο μίξερ, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του με μια σπάτουλα.
- Στρώνουμε από πάνω ακόμα ένα φύλλο λαδόκολλας.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.
- Αφαιρούμε προσεκτικά το παντεσπάνι από το ταψί και βγάζουμε τις λαδόκολλες.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και πασπαλίζουμε με το κονιάκ.
Για τη μους σοκολάτας
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το γάλα, το κονιάκ και τον στιγμιαίο καφέ.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα και να γίνει λείο το μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά μέχρι να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το ⅓ από τη σαντιγί και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί στη μους και να ομογενοποιηθεί.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει καλά η μους.
Για τη σύνθεση
- Απλώνουμε με μια σπάτουλα τα ⅔ από τη μους σε όλη την επιφάνεια από το παντεσπάνι.
- Προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους και τυλίγουμε σε ρολό από τη μικρή πλευρά μέχρι την άλλη.
- Μεταφέρουμε το ρολό σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε την υπόλοιπη μους με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνειά του.
- Διακοσμούμε το ρολό με τα φρούτα του δάσους και τα φραγκοστάφυλα, και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δημοφιλή
Θλίψη στα Χανιά για το θάνατο του γνωστού εικαστικού Ευτύχη Παλλήκαρη
Σε ποια χωριά της Κρήτης καταργείται ο ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά η λίστα με τους οικισμούς
Τραγωδία στην Αχαΐα: Νεκρός αγρότης με σφαίρα από καραμπίνα
Ηράκλειο: Σε αυτά τα χωριά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
Θρήνος στο κρητικό μπάσκετ: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Μάρκος Ναλετάκης
Πρώτο «τραπέζι πίστα» σε διάσημο καφέ του Κολωνακίου ο... «Φραπές»
Εικόνες χάους στο Νεπάλ: Διαδηλωτές έσυραν γυμνό τον αντιπρόεδρο της χώρας ενώ έκαψαν ζωντανή τη σύζυγο πρώην πρωθυπουργού - Δείτε βίντεο
Θλίψη στο Λασίθι: «Έφυγε» ο αγαπητός Γιώργος - Αύριο 10/9 το τελευταίο αντίο
Τραγωδία στην Κέρκυρα: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε πηγάδι - Είχε πάει να ποτίσει