Ηράκλειο: 16oC

Κοτόπουλο κοκκινιστό, με ξινομυζήθρα

20.08.2025, 9:46

Δείτε τη συνταγή 

Το κοκκινιστό κοτόπουλο κάνει το τραπέζι μια μικρή γιορτή. Με το ζουμερό ψαχνό και τη μυρωδάτη σάλτσα να απλώνεται στα χοντρά μακαρόνια, στο ρύζι,στον πουρέ ή σε μια τηγανιά πατάτες, είναι ο ορισμός του comfort food.

Υλικά
Μερίδες: 5-6

  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 8-10 κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 60 ml κόκκινο κρασί
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. (περίπου) ξινομυζήθρα
  • 4-5 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε κοτόπουλο κοκκινιστό, αρχικά αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα το κοτόπουλο.
  • Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά.
  • Σσοτάρουμε το κοτόπουλο για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα σε όλες τις πλευρές.
  • Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  • Στην ίδια κατσαρόλα συμπληρώνουμε το υπόλοιπο λάδι.
  • Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τον πελτέ και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε το κοτόπουλο μαζί με τα ζουμάκια που έμειναν στο σκεύος και ανακατεύουμε απαλά.
  • Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, 350 ml ζεστό νερό, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
  • Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε με την ξινομυζήθρα και τον δυόσμο.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Το κοκκινιστό κοτόπουλο συνδυάζει ζουμερό ψαχνό με μυρωδάτη σάλτσα για γευστικό comfort food.
  • Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν κοτόπουλο, ντοματοπελτέ, ξινομυζήθρα και διάφορα μπαχαρικά.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα του κοτόπουλου και κρεμμυδιών, προσθήκη κρασιού και μαγείρεμα με ντομάτα.
  • Η συνταγή ολοκληρώνεται με ξινομυζήθρα και δυόσμο για πλούσια γεύση.
πριν από 2 ώρες
Υγεία

Ποιο πασίγνωστο εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στέλνει τον Γουίτκοφ στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →