Ηράκλειο: 23oC

Κοτόπουλο κοκκινιστό, με ξινομυζήθρα

20.08.2025, 9:46

Δείτε τη συνταγή 

Το κοκκινιστό κοτόπουλο κάνει το τραπέζι μια μικρή γιορτή. Με το ζουμερό ψαχνό και τη μυρωδάτη σάλτσα να απλώνεται στα χοντρά μακαρόνια, στο ρύζι,στον πουρέ ή σε μια τηγανιά πατάτες, είναι ο ορισμός του comfort food.

Υλικά
Μερίδες: 5-6

  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 8-10 κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 60 ml κόκκινο κρασί
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. (περίπου) ξινομυζήθρα
  • 4-5 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε κοτόπουλο κοκκινιστό, αρχικά αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα το κοτόπουλο.
  • Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά.
  • Σσοτάρουμε το κοτόπουλο για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα σε όλες τις πλευρές.
  • Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
  • Στην ίδια κατσαρόλα συμπληρώνουμε το υπόλοιπο λάδι.
  • Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τον πελτέ και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε το κοτόπουλο μαζί με τα ζουμάκια που έμειναν στο σκεύος και ανακατεύουμε απαλά.
  • Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, 350 ml ζεστό νερό, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
  • Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε με την ξινομυζήθρα και τον δυόσμο.

Πηγή: gastronomos.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Το κοκκινιστό κοτόπουλο συνδυάζει ζουμερό ψαχνό με μυρωδάτη σάλτσα για γευστικό comfort food.
  • Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν κοτόπουλο, ντοματοπελτέ, ξινομυζήθρα και διάφορα μπαχαρικά.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα του κοτόπουλου και κρεμμυδιών, προσθήκη κρασιού και μαγείρεμα με ντομάτα.
  • Η συνταγή ολοκληρώνεται με ξινομυζήθρα και δυόσμο για πλούσια γεύση.
πριν από 3 ώρες
Υγεία

Οι 15 χρυσοί κανόνες της ισορροπημένης διατροφής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «σελασφόρος»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Φανουρόπιτα παραδοσιακή με καρύδια και σταφίδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Οχάιο: 4χρονο αγόρι πνίγηκε σε λίμνη – Το πέταξε η μητέρα του για να το… δώσει στον Θεό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Ο Τραμπ θέλει να ζητήσει τη θανατική ποινή για κάθε φόνο στην Ουάσινγκτον

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Πέθανε η Μαρία Αριστοτέλους, αθλήτρια του επί κοντώ – Έδινε αγώνα με τον καρκίνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Πολιτική

Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά o Θανάσης Παφίλης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Απάτη ΟΠΕΚΕΠΕ: Έβγαλαν πάνω από 15 εκατ. ευρώ με το ΑΦΜ των ΕΛΤΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Συναγερμός για κρούσματα γρίπης των πτηνών σε φάρμες στην Βουλγαρία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Οικονομία

Τουρισμός: Προς τα που στρέφονται οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες;

Διαβάστε περισσότερα