Ηράκλειο: 25oC

Κοτόπουλο ογκρατέν με πατάτες και γραβιέρα

10.09.2024, 5:32

Για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι

Αξιοποίησε περίσσευμα κοτόπουλου, λαχανικών και τυριών που υπάρχουν στο ψυγείο σου και με 10 λεπτά προετοιμασία θα έχεις ένα λαχταριστό κοτόπουλο ογκρατέν.

Υλικά

Για το κοτόπουλο

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. καλαμπόκι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα σε καρέ
  • 6 πατάτες βρασμένες κομμένες σε φέτες
  • 2 κ.σ. τριμμένο τυρί

Για την κρέμα

  • 500 γρ. φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Για το κοτόπουλο ογκρατέν

  • Πρώτα θα ετοιμάσουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά.
  • Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και όλα τα λαχανικά.
  • Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κοτόπουλο.
  • Ροδίζουμε το κοτόπουλο ολόγυρα για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το πράσο & την πιπεριά. Σωτάρουμε για 2 -3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον μαίντανό και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Για την κρέμα

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ.
  • Βάζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 7 με 8 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε το αλατι και το πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε τον κρόκο και με γρήγορες κινήσεις συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Για το ψήσιμο

  • Σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος, λαδωμένο ή βουτυρωμένο, στρώνουμε τις μισές πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες. Πρέπει να μισοκαλύπτει η μία φέτα πατάτας την άλλη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στις πατάτες.
  • Ενδιάμεσα απλώνουμε τη γέμιση κοτόπουλου – λαχανικών.
  • Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια γραβιέρας.
  • Καλύπτουμε το κοτόπουλο με μία ακόμη στρώση πατάτας.
  • Περιχύνουμε με την κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο ογκρατέν να ροδίσει σχηματίζοντας ελαφριά κρούστα.
  • Συνοδέψτε το κοτόπουλο ογκρατέν με μία δροσερή μαρουλοσαλάτα.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 9 λεπτά
Πολιτική

Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2656: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Θλίψη στα Σκούρβουλα: 40 μέρες χωρίς τον Μανούσο Πουλινάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κόσμος

Το μήνυμα Νετανιάχου προς το Κατάρ για τους τρομοκράτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Style

Πώς να διατηρείς μακριά τα μαλλιά σου μετά την ηλικία των 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Σπύρος Κοκοτός: Ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Ελούντα σε παγκόσμιο προορισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Βόλος: 61χρονος κατηγορούμενος αποκοιμήθηκε στο πάτωμα μετά την απολογία του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Πάτρα: Ανήλικη κατέληξε στο νοσοκομείο «λιώμα» από το ποτό

Διαβάστε περισσότερα