Ηράκλειο: 17oC

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες – Προσθέτουμε κεφαλοτύρι και χυμούς εσπεριδοειδών για περισσότερη νοστιμιά!

13.09.2024, 23:00

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Η σεφ Νένα Ίσμυρνόγλου, εμπλουτίζει το φαγάκι αυτό με αρωματικούς χυμούς και ξύσματα εσπεριδοειδών, αλλά και κεφαλοτύρι, που δίνει πολύ ταιριαστή, πικάντικη νοστιμάδα και ισορροπημένη, ευχάριστη λιπαρότητα στο όλον.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο βάρους περίπου 1.800 γρ., κομμένο σε 8 κομμάτια
  • 100 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, κοπανισμένες
  • 10 γρ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • χυμός από 3 πορτοκάλια + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμός από 2 λεμόνια + ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
  • τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1.200 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και δυόσμου, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, κεφαλοτύρι και χυμούς εσπεριδοειδών, ξεκινάμε και σε μεγάλο, ευρύχωρο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, την πάπρικα, αλάτι και λίγο πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε, κάνοντάς τους μασάζ με τα χέρια μας.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή για όλο το βράδυ, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  5. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά, ώστε να έρθει το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τους χυμούς και τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  7. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με το μείγμα του πολυκόφτη και τις ανακατεύουμε.
  8. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μισογίνουν οι πατάτες.
  9. Ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το ταψί και τακτοποιούμε εκεί τα κομμάτια του κοτόπουλου (χωρίς να τα σκουπίσουμε από τη μαρινάδα τους) και το κεφαλοτύρι.
  10. Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε με ξεσκέπαστο ταψί για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσει κι αυτό και οι πατάτες, και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
  11. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μοιράζουμε σε πιάτα.
  12. Σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα το ξύσμα λάιμ και τα φύλλα ρίγανης και δυόσμου και συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι ξερό και παξιμαδάκια χαρουπιού.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Style

Έρχεται ζόρικος Δεκέμβριος για αυτά τα ζώδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της αστυνομίας 35χρονος που παρενοχλούσε 39χρονη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το εθνικό οδικό δίκτυο του Δήμου στο επίκεντρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Οικονομία

17 επιδόματα πληρώνει αύριο Παρασκευή (28/11) ο ΟΠΕΚΑ – Ποιοι πάνε ταμείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Πηγαδάκια

Το παιχνίδι των καρεκλών: Ποιοι καίγονται πριν καν ξεκινήσει ο ανασχηματισμός στο Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Σοκ στη Γερμανία: Σκότωσε τη γυναίκα, τους γιους και την αδελφή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ένας νερόμυλος από τα παλιά – Δείτε φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο τα ζώα που έχουν θανατωθεί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Αθλητικά

Εθνική Μπάσκετ: Απέναντι στη Ρουμανία «ανοίγει το παράθυρο» για Παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Καραμπόλα στη Θεσσαλονίκη: Συγκρούστηκαν δύο φορτηγάκια και ένα Ι.Χ.

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →