Ηράκλειο: 32oC

Κρεατόπιτα με χειροποίητο φύλλο

19.08.2024, 1:10

Μια καταπληκτική συνταγή που θα τους ξετρελάνει όλους

Η καλύτερη κρεατόπιτα με μοσχάρι, χοιρινό και σπιτικό φύλλο! Καθώς ψήνεται ο ζωμός του κρέατος ποτίζει τα φύλλα. Μόνο όταν τη γευτείτε θα καταλάβετε τι σημαίνει «πεντανόστιμη»

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1 kg αρνί μπούτι
  • 1/2 kg χοιρινό μπούτι
  • 3 ξερά κρεμμύδια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
  • 3/4 φλ. ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο
  • 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 πρέζα/ες κανέλα
  • 2 φλ. ζωμό κότας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για το φύλλο

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ξίδι από κρασί
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1½ ποτήρι)

Εκτέλεση

Για το φύλλο

  • Φτιάχνουμε πρώτα το φύλλο.
  • Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι.
  • Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξίδι και αλάτι.
  • Λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε σε μικρές μπουκιές τα κρέατα, και τα βάζουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό και την κανέλα.
  • Τέλος, περιχύνουμε με τον ζωμό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο μείγμα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Το στρώσιμο

  • Όταν ξεκουραστεί το φύλλο, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί Νο 38 ή 40.
  • Οι άκρες του φύλλου πρέπει να καλύπτουν τα τοιχώματα και να προεξέχουν.
  • Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση με όλα τα υγρά.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα.
  • Ενώνουμε τα δύο φύλλα γυρίζοντάς τα σε κόθρο προς τα μέσα.
  • Αλείφουμε με πινέλο την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
  • Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: