Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κρεατόπιτα με χειροποίητο φύλλο

19.08.2024, 1:10

Μια καταπληκτική συνταγή που θα τους ξετρελάνει όλους

Η καλύτερη κρεατόπιτα με μοσχάρι, χοιρινό και σπιτικό φύλλο! Καθώς ψήνεται ο ζωμός του κρέατος ποτίζει τα φύλλα. Μόνο όταν τη γευτείτε θα καταλάβετε τι σημαίνει «πεντανόστιμη»

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1 kg αρνί μπούτι
  • 1/2 kg χοιρινό μπούτι
  • 3 ξερά κρεμμύδια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
  • 3/4 φλ. ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο
  • 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 πρέζα/ες κανέλα
  • 2 φλ. ζωμό κότας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για το φύλλο

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ξίδι από κρασί
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1½ ποτήρι)

Εκτέλεση

Για το φύλλο

  • Φτιάχνουμε πρώτα το φύλλο.
  • Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι.
  • Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξίδι και αλάτι.
  • Λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε σε μικρές μπουκιές τα κρέατα, και τα βάζουμε σε μπολ.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό και την κανέλα.
  • Τέλος, περιχύνουμε με τον ζωμό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο μείγμα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Το στρώσιμο

  • Όταν ξεκουραστεί το φύλλο, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί Νο 38 ή 40.
  • Οι άκρες του φύλλου πρέπει να καλύπτουν τα τοιχώματα και να προεξέχουν.
  • Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση με όλα τα υγρά.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα.
  • Ενώνουμε τα δύο φύλλα γυρίζοντάς τα σε κόθρο προς τα μέσα.
  • Αλείφουμε με πινέλο την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
  • Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Πολιτική

«Αν είχε ικανοποιηθεί το 74% των αιτημάτων μας δεν θα ήμασταν στους δρόμους» απαντούν οι αγρότες στην κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Αθλητικά

Υποψήφιος για το Hall of Fame 2026 ο Παναγιώτης Γιαννάκης!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Οικονομία

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Πόσο κοστίζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στην Λάρισα: Όχημα άρπαξε φωτιά εν κινήσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Πολιτική

Τσουκαλάς: «Σε λίγους και πολλούς διαιρεί την κοινωνία η διακυβέρνηση Μητσοτάκη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κρήτη

Ληστεία – θρίλερ στην Κηφισιά με λεία 180.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Αθλητικά

Sport Italia: «Η Γιουβέντους ενδιαφέρεται για τον Χρήστο Μανδά»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια που προσελκύουν το χρήμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Πολιτική

Τσιάρας: «Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Φοινικούντα: Νέες εξελίξεις – Ο 33χρονος ανιψιός σχεδίαζε να φύγει στο εξωτερικό πριν συλληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →