Τα υλικά και η εκτέλεση
Κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια. Εύκολη συνταγή κριθαρότο με την τεχνική του ιταλικού ριζότο.
Υλικά
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 σκελ. σκόρδο
- 6 ασπρομανίταρα μεγάλα (κομμένα σε φέτες)
- 350 γρ. κριθαράκι χονδρό
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 lt ζωμό κότας (ζεστό)
- 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο)
- Ψητά ντοματίνια προαιρετικά
- Λίγο φρέσκο θυμάρι (ή σχινόπρασο ψιλοκομμένο)
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- Τριμμένη ώριμη γραβιέρα για το σερβίρισμα
- 1 κομμάτι κρύο βούτυρο
Για το κριθαρότο με κοτόπουλο
- Ζεσταίνουμε πρώτα το μισό από το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Τα βγάζουμε σε πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να αδιαβροχοποιηθεί, να βγάλει το γήινο άρωμά του.
- Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια.
- Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο.
- Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον.
- Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
- Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο.
- Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι.
- Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente.
- Όταν φτιάχνω αυτό το πιάτο στο σπίτι μου, στα τελευταία λεπτά του βρασμού ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
- Εναλλακτικά προσθέτω 1 κουταλιά κρύο βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύω εκτός φωτιάς στο κέντρο του τηγανιού, να λιώσει το βούτυρο και να χυλώσει το κριθαρότο.
- Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
- Σερβίρουμε αμέσως όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό.
- Προσέξτε γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του, μαλακώνει πολύ και στεγνώνει και χάνει τη μαγεία του.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»