Ηράκλειο: 31oC

Κριθαρότο με κοτόπουλο

29.12.2024, 15:05

Τα υλικά και η εκτέλεση

Κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια. Εύκολη συνταγή κριθαρότο με την τεχνική του ιταλικού ριζότο.

Υλικά

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 6 ασπρομανίταρα μεγάλα (κομμένα σε φέτες)
  • 350 γρ. κριθαράκι χονδρό
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 lt ζωμό κότας (ζεστό)
  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο)
  • Ψητά ντοματίνια προαιρετικά
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι (ή σχινόπρασο ψιλοκομμένο)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Τριμμένη ώριμη γραβιέρα για το σερβίρισμα
  • 1 κομμάτι κρύο βούτυρο

Για το κριθαρότο με κοτόπουλο

  • Ζεσταίνουμε πρώτα το μισό από το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.
  • Σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  • Τα βγάζουμε σε πιάτο.
  • Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 με 3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να αδιαβροχοποιηθεί, να βγάλει το γήινο άρωμά του.
  • Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια.
  • Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως όταν φτιάχνουμε ριζότο.
  • Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον.
  • Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
  • Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο.
  • Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι.
  • Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente.
  • Όταν φτιάχνω αυτό το πιάτο στο σπίτι μου, στα τελευταία λεπτά του βρασμού ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  • Εναλλακτικά προσθέτω 1 κουταλιά κρύο βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύω εκτός φωτιάς στο κέντρο του τηγανιού, να λιώσει το βούτυρο και να χυλώσει το κριθαρότο.
  • Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
  • Σερβίρουμε αμέσως όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό.
  • Προσέξτε γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του, μαλακώνει πολύ και στεγνώνει και χάνει τη μαγεία του.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα