Ηράκλειο: 25oC

Κρήτη: Αντιμέτωπη με την παιδική παχυσαρκία και τη σπατάλη τροφίμων

13.04.2025, 14:43

Συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η ανάγκη για βιώσιμες διατροφικές επιλογές και την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να καλλιεργηθούν υγιεινές συνήθειες από μικρούς, τονίζοντας την εκπαίδευση των νέων και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, μέσω δωρεάν γευμάτων και άθλησης.

Η κ. Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι, παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση για σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ, με το κάθε νοικοκυριό να πετάει περίπου 1.000 ευρώ ετησίως σε φαγητό.

Η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Lidl, αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και της ευθυγράμμισης με τις νέες πλανητικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας για αύξηση φυτικών τροφίμων κατά 20%.

Η Αντωνία Τριχοπούλου, Επικεφαλής Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης Δημόσιας Υγείας, αναρωτήθηκε πώς η Κρήτη, με τη φήμη της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει την παιδική παχυσαρκία και τόνισε την ανάγκη για εκπαίδευση των παιδιών και αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας.

Η Elisa Pineda, ερευνήτρια του Imperial College London, αναφέρθηκε στην παραγωγή τροφίμων και τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, ο Ghassan Khalil της UNICEF, επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση των γονέων και την ανάγκη να μάθουν τα παιδιά τι σημαίνει υγιεινή διατροφή, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της κακής διατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών.

Η συζήτηση, που συντονίστηκε από τον Νεκτάριο Νώτη, επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση για τη διατροφή, με στόχο την προστασία της υγείας των νέων και την μείωση της παιδικής παχυσαρκίας.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα