8 θάνατοι από ανατροπές γεωργικών οχημάτων πανελλαδικά σε λιγότερο από ένα μήνα – Οι δύο στην Κρήτη
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει στη χώρα αλλά και στην Κρήτη, το φαινόμενο των θανάσιμων τραυματισμών συμπολιτών μας σε δυστυχήματα με γεωργικά μηχανήματα τύπου τρακτέρ.
Μόνο το τελευταίο 20ήμερο και έπειτα από το τελευταίο δυστύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης και είχε ως συνέπεια τον τραγικό θάνατο ενός 40χρονου αγρότη από τη Λοχριά του Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 8.
Μάλιστα, η Κρήτη, στο παραπάνω χρονικό διάστημα, θρηνεί δύο νεκρούς, καθώς εκτός από τον 40χρονο, ακόμη ένας 80χρονος άνδρας σκοτώθηκε στις 22 Απριλίου στο Σκονίζο του Δήμου Πλατανιά, όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που χειριζόταν ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, οι τραυματισμοί σε ατυχήματα από ανατροπές των βαρέων γεωργικών οχημάτων αποτελούν πλέον κυριολεκτικά, καθημερινό φαινόμενο, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαιτερότητες της αγροτικής εργασίας σε συνδυασμό με τα ανώμαλα και επικλινή εδάφη των χωραφιών.
Κυρίως όμως, το ζήτημα της ασφάλειας, είτε πρόκειται για την οδική είτε για την εργασιακή, συνδέεται άμεσα με την κουλτούρα μιας κοινωνίας που αλλάζει με αργούς ρυθμούς, όπως επίσης και με την παιδεία και την αγωγή των πολιτών.
Που οφείλεται το φαινόμενο
Ένα ερώτημα, που οφείλει να απασχολήσει την Πολιτεία, όπως άλλωστε και στο ζήτημα των τροχαίων δυστυχημάτων, είναι που οφείλεται το φαινόμενο. Γιατί τα ατυχήματα όπως δυστυχώς και οι θανάσιμοι τραυματισμοί αγροτών από τη χρήση των βαρέων γεωργικών οχημάτων είναι τόσο συχνά;
Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών δεν διαθέτει δίπλωμα οδήγησης για τη χρήση των γεωργικών οχημάτων, με το ποσοστό όπως υπογραμμίζει στο Cretatimes.gr o Πρόεδρος του «Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων – ΕΣΥΠΡΟΤΑ», κ. Γιάννης Λιονάκης, να φθάνει το 70%.
Το ποσοστό της τάξης του 30% που διαθέτει πιστοποίηση, εργάζεται σε ιδιωτικές εταιρείες ή σε δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες είναι υποχρεωτική η προσκόμιση του διπλώματος για την πρόσληψη.
Παράλληλα το 90% των γεωργικών οχημάτων στη χώρα αλλά και στην Κρήτη είναι ανασφάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Λιονάκης, προσθέτοντας ότι «τα τρακτέρ είναι οχήματα καθώς μέχρι να φτάσει ο παραγωγός στο χωράφι, εμπλέκονται στην οδική κυκλοφορία και άρα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τη νομοθεσία, δηλαδή δίπλωμα οδήγησης, ασφάλεια κλπ».
Τα δυστυχήματα με τα ογκώδη γεωργικά μηχανήματα σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση σε μια τάξη που πρέπει να υπάρχει σε μια οργανωμένη κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΣΥΠΡΟΤΑ, «το τρακτέρ είναι το πρώτο όχημα στα χωριά, πάνω στο οποίο μαθαίνει ένα μικρό παιδί να οδηγεί με αποτέλεσμα όταν μεγαλώσει, αφενός να έχει αποκτήσει μια λαθεμένη κυκλοφοριακή αγωγή και αφετέρου να έχει την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζει τον χειρισμό του και συνεπώς δεν χρειάζεται να αποκτήσει κανένα δίπλωμα οδήγησης».
Παράλληλα ο κ. Λιονάκης υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι παραγωγοί στο νησί μας είναι αυτοδίδακτοι, χωρίς να έχει ασχοληθεί σοβαρά η Πολιτεία με την αγωγή τους, ενώ συμπληρώνει ότι το ζήτημα της αγωγής πηγάζει από την προσωπική έννομη τάξη του καθενός, είτε πρόκειται για την κυκλοφοριακή, είτε για την εργασιακή του συμπεριφορά.
Οι ιδιαιτερότητες στα αμπέλια και στα λιόφυτα και η ανοιγοκλειόμενη προστατευτική μπάρα
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Καμπιτάκης Μιχάλης, μιλώντας στο Cretaone.gr επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες των δενδρωδών καλλιεργειών στο νησί μας αλλά και τις ιδιαιτερότητες των ανώμαλων και επικλινών εδαφών των χωραφιών.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη τα δυστυχήματα από τη χρήση των τρακτέρ διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Από τη μια πλευρά οι ηλικιωμένοι παραγωγοί, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, συνεχίζουν να εργάζονται στον πρωτογενή τομέα και στα χωράφια τους κανονικά, υποτιμώντας το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι δυνάμεις τους και η αντίληψή τους, ενώ από την άλλη τα έκτακτα περιστατικά που μπορεί να τύχουν σε ένα αγρότη μέσα στο χωράφι του.
Ειδικότερα, όπως τονίζει ο κ. Καμπιτάκης, σε ένα χωράφι με πυκνή βλάστηση και άγρια χόρτα, ο παραγωγός και χειριστής του τρακτέρ δεν μπορεί να διακρίνει τυχόν εμπόδια στην προσπάθειά του να το καθαρίσει, όπως για παράδειγμα μια μεγάλη πέτρα, ένα κλαδί κλπ.
Παράλληλα ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, ερωτηθείς για την χρήση της προστατευτικής μπάρας, τόνισε ότι το 99% των τρακτέρ που κυκλοφορούν στο νομό Ηρακλείου, την διαθέτουν, καθώς όπως συμπληρώνει «είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Ωστόσο, ο κ. Καμπιτάκης πρόσθεσε ότι τα αμπέλια και τα λιόφυτα έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, ως δενδρώδεις καλλιέργειες, υπογραμμίζοντας ότι «σε ένα αμπέλι ή στις ελιές δεν μπορείς να μπεις με ανοικτή την προστατευτική μπάρα στο τρακτέρ, καθώς αυτό θα ήταν περισσότερο επικίνδυνο για τους χειριστές τους».
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό