Ηράκλειο: 38oC

Κρήτη: Καύσωνας και λειψυδρία «καίνε»» αμπέλια και ελιές – «Πού είναι τα έργα από την Περιφέρεια;»

25.07.2025, 13:12

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λειψυδρία και η ξηρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη έργων υδάτινων πόρων

Οι ακραίες θερμοκρασίες, η παρατεταμένη ξηρασία και η χρόνια έλλειψη υδάτινων υποδομών έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες αμπελιών και ελαιώνων στην Κρήτη, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση και να ζητούν άμεση παρέμβαση της πολιτείας και της Περιφέρειας Κρήτης.

Στον Άγιο Θωμά Γόρτυνας, ο αμπελουργός και ελαιοπαραγωγός, Σάββας Σμπώκος, περιγράφει στο Cretaone την καταστροφική εικόνα που αφήνει πίσω του ο καύσωνας: «Πρώτα το χαλάζι μείωσε την παραγωγή, ήρθε ο καύσωνας να την αποτελειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η γεωγραφική ποικιλομορφία της Κρήτης, με τα ιδιαίτερα μικροκλίματα, κάνει τις ζημιές ακόμη πιο απρόβλεπτες. «Στον Άγιο Θωμά, σε περιοχή 150 στρεμμάτων είχαμε θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς. Λίγο πιο ψηλά, στα 250 μέτρα υψόμετρο, μετρήσαμε 40. Αν ο καύσωνας συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, τα αμπέλια μας θα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», προειδοποιεί ο κ. Σμπώκος.

Aπουσία έργων

Εκτός από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, οι παραγωγοί εντοπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειψυδρία και την απουσία κρίσιμων έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων. «Δεν υπάρχουν έργα να ρίξουμε νερό στα αμπέλια μας. Παίρνουμε νερό από ξένα χωριά, δεν έχουμε ούτε μία βάνα για να βάλουμε ένα βυτίο νερό για να το πάμε στα πρόβατα, όταν την ίδια στιγμή βλέπουμε ποταμούς και ρυάκια να καταλήγουν στη θάλασσα ανεκμετάλλευτα», σημειώνει ο παραγωγός.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου, ο οποίος αναγνωρίζει πως η έλλειψη υποδομών για άντληση, αποθήκευση και μεταφορά νερού υπονομεύει κάθε προσπάθεια βιώσιμης πρωτογενούς παραγωγής. «Τα έργα υδάτινων πόρων θα μπορούσαν να σώσουν πολλές καλλιέργειες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σήμερα αυτά τα έργα δεν υπάρχουν.

Οι παραγωγοί ζητούν άμεση καταγραφή των ζημιών, ενώ ζητούν κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφτεί τις περιοχές για εκτίμηση της κατάστασης, καθώς αν η φετινή ξηρασία συνεχιστεί ενδέχεται να μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε περιφέρειες της Κρήτης.

«Ήδη βλέπουμε ξηρικά αμπέλια να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο καρπός που βλέπει απευθείας τον ήλιο “καίγεται” και ξεραίνεται. Αν συνεχιστεί αυτό, θα ξεραθούν και οι ελιές. Είναι η τρίτη χρονιά ξηρασίας», τονίζει ο παραγωγός στον Αγιο Θωμά Γόρτυνας.

παραγωγός Σάββας Σμπώκος Ο αμπελουργός και ελαιοπαραγωγός, Σάββας Σμπώκος