Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα – «Πλήγμα» και για τον τουρισμό η «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή
Ένα νέο γεωπολιτικό σεισμό με σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία – ιδίως για μικρές και μεσαίες, ιδιαίτερα εξαρτημένες οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας, προκαλεί η αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η ανοιχτή πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Τις τελευταίες εξελίξεις παρακολουθεί με «κομμένη την ανάσα» η διεθνής κοινότητα, καθώς η πλέον η πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης καθίσταται ολοένα και πιο ορατή.
Κρίσιμος κόμβος της έντασης είναι το Στενό του Ορμούζ, που βρίσκεται ανάμεσα σε Ομάν και Ιράν και αποτελεί την πιο σημαντική θαλάσσια δίοδο παγκοσμίως, για τη μεταφορά πετρελαίου. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι μέσω του Στενού διακινείται περίπου το 21% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Μάλιστα, η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, όπως μετέδωσε το περασμένο Σάββατο η ηλεκτρονική ειδησεογραφική πλατφόρμα IRINN του Ιράν. Ο κίνδυνος διακοπής ή σοβαρής διατάραξης της ροής σε αυτό το στρατηγικό πέρασμα συνιστά βασικό παράγοντα αβεβαιότητας, έχοντας ήδη ωθήσει σε σημαντική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου.
Και φυσικά, οι συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία αλλά και την τοπική οικονομία του νησιού μας.
Έρχεται μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων στην Κρήτη
Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης μιλώντας στο Cretaone.gr, υπογράμμισε ότι «ήδη παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 12% στο αργό πετρέλαιο», γεγονός που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων και στην Κρήτη.
«Αυτή η εβδομάδα θα επιφέρει μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια του Ηρακλείου και της Κρήτης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια ασφαλή πρόβλεψη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα που θα φθάσουμε, περιμένουμε τις εξελίξεις».
Παράλληλα, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Ηρακλείου πρόσθεσε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στην αγορά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή να μην οδηγηθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις όπως εκείνες που ζήσαμε την περίοδο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Ο κίνδυνος να ζήσουμε τη ραγδαία αύξηση που ζήσαμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι υπαρκτός» σημείωσε ο κ. Σαμόλης, υπενθυμίζοντας ότι «η τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 2,45 ευρώ και του πετρελαίου τα 2,20, κάτι που ελπίζουμε να μη συμβεί και τώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Σαμόλης συνέστησε στους καταναλωτές ψυχραιμία, καθώς όπως τόνισε «πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις».
Νωπές οι μνήμες από τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία
Αξίζει να προστεθεί πως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα οδηγήσει άμεσα -και όχι σταδιακά- στην εκτίναξη των τιμών στην χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας.
Άλλωστε, οι μνήμες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022 και οι συνέπειες της στην αγορά ενέργειας, είναι ακόμα νωπές!
Η έλλειψη ενεργειακής αυτονομίας και επάρκειας στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές στη χονδρική αγορά να επηρεάζονται καθοριστικά από τις διεθνείς εξελίξεις και αναταράξεις.
Επομένως, μια παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή, είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε μια νέα ενεργειακή κρίση διεθνώς, εκτινάσσοντας τις τιμές στη χονδρική αγορά της ενέργειας, λόγω των μεγάλων αυξήσεων που αναμένονται στις τιμές της ενέργειας ανά MWh, που εισάγεται στη χώρα.
Και φυσικά οποιαδήποτε αύξηση στη χονδρική αγορά, σημαίνει αυτόματα και αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και στη λιανική αγορά, δηλαδή στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος των παρόχων.
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας, είναι αυτονόητο πως θα συμπαρασύρει με τη σειρά της, τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, καθώς αυξάνεται τόσο το κόστος παραγωγής των παραγόμενων προϊόντων όσο και το κόστος μεταφοράς και συντήρησης.
«Πλήγμα» και για τον Τουρισμό
Πέρα όμως από τις παραπάνω οικονομικές συνέπειες του πολέμου και της κρίσης στη Μέση Ανατολή, στην Κρήτη έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα «πλήγμα» στην τοπική οικονομία και ειδικότερα στον τουρισμό του νησιού, καθώς είναι γνωστό ότι η αγορά του Ισραήλ είναι μία από τις σημαντικότερες για την Κρήτη.
Ήδη έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις και οι κρατήσεις από το Ισραήλ για τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα και ανησυχία στην αγορά.
Το ποσοστό των Ισραηλινών τουριστών δεν συγκρίνεται με τα ποσοστά των παραδοσιακών αγορών, όπως για παράδειγμα Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, ωστόσο αποτελεί ένα… διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό επισκεπτών για το νησί, που λειτουργεί προσθετικά στην τουριστική αγορά και στην οικονομία του νησιού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουριστική αγορά επικρατεί ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς όπως υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι στο Cretaone.gr, το τουριστικό προϊόν είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και συνεπώς μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή είναι άγνωστο και αβέβαιο το πως τελικά θα επηρεάσει την ψυχολογία των εν δυνάμει επισκεπτών στο νησί μας, το οποίο -μην ξεχνάμε- βρίσκεται γεωγραφικά πολύ κοντά στη… «φλεγόμενη» περιοχή!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι