Ηράκλειο: 25oC

Κρήτη: Πρωτιά στις δράσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

14.11.2023, 11:30

Αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας – Αποκαλυπτικά έγγραφα

Μία σημαντική διάκριση, που αναδεικνύει το – αθόρυβο – έργο που γίνεται στον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας έλαβε η Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του cretaone.gr, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ειδικότερα η Μονάδα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Επικοινωνιών η Κρήτη συγκέντρωσε ποσοστό 93% ως προς την εφαρμογή και τήρηση των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις υποχρεώσεων, που έχουν ως στόχο την προετοιμασία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων.

Στο έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που παρουσιάζει το cretaone.gr, η Κρήτη φιγουράρει στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς ο έλεγχος αφορούσε τα Ειδικά Σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και για τα οποία οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να προετοιμάζονται. Πρόκειται για τα Ε.Σ. με τις κωδικές ονομασίες ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΒΟΡΕΑΣ, ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, ΙΟΛΑΟΣ για τα οποία προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις ανά Περιφέρεια.

Το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον έλεγχο που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει υλοποιήσει τις περισσότερες  δράσεις ανά Ειδικό Σχέδιο και συγκεκριμένα: Για το Ειδικό Σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ έχουν υλοποιηθεί 9 από τις 10 προβλεπόμενες δράσεις, για το Ειδικό Σχέδιο ΒΟΡΕΑΣ 10 από τις 11 προβλεπόμενες δράσεις, για το Ειδικό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 14 από τις 15 προβλεπόμενες δράσεις και για το Ειδικό Σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ 10 από τις 10 προβλεπόμενες δράσεις.

Στο έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που παρουσιάζει το cretaone.gr, η Κρήτη φιγουράρει στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Κρίσιμος παράγοντας η σωστή προετοιμασία

Αξίζει να σημειωθεί πως, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, το σημαντικότερο στοιχείο είναι η σωστή προετοιμασία, ώστε σε κάθε έκτακτο φυσικό φαινόμενο ο μηχανισμός να κινητοποιείται αυτόματα. Προϋπόθεση, η κατανόηση, η σχεδίαση και η κάλυψη κάθε τομέα που περιγράφουν τα Ειδικά Σχέδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε σχέση με την διάθεση, τόσο του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και με την υλικοτεχνική υποδομή που υπάρχει.

«Χωρίς το υψηλό αίσθημα ευθύνης των υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας αλλά και των 4 τμημάτων της Πολιτικής Προστασίας στις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και τις Τεχνικές Υπηρεσίες δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι μια αναγνώριση όμως απαιτούνται ακόμα περισσότερα. Εμείς οφείλουμε να διεκδικούμε πόρους αλλά και η Κεντρική Διοίκηση οφείλει να πράττει τα δέοντα υπέρ των ΟΤΑ. Οφείλει να χρηματοδοτήσει τις Περιφέρειες στις δράσεις πρόληψης, κοστίζουν λιγότερο από τις αποκαταστάσεις λόγο συνεπειών από καιρικά φαινόμενα», τόνισε μιλώντας στο cretaone.gr ο περιφερειακός σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιάννης Λεονταράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν τελειώνει τίποτα με την αξιολόγηση, θέλει πολύ δουλειά και πολλά εκατομμύρια να έχουμε πλήρη θωράκιση στο μέτρο του δυνατού».

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, αρκεί κανείς να δει το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για να διαπιστώσει πως στη δεύτερη θέση των Περιφερειών βρίσκεται η Θεσσαλία, η οποία μετράει πληγές από το φοβερό πέρασμα της κακοκαιρίας που σάρωσε ολόκληρη την περιοχή…

Επαναφορά της αντιπεριφέρειας Πολιτικής Προστασίας

Η κλιματική κρίση, οι ξαφνικές μεταβολές του καιρού αλλά και σφοδρότητα των φαινομένων, απαιτούν μια διαρκή κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών. Σε ότι έχει να κάνει με την Περιφέρεια Κρήτης, θεωρούμε επιβεβλημένη την επαναφορά της αντιπεριφέρειας Πολιτικής Προστασίας, όπως ίσχυε στο παρελθόν. Δυστυχώς, αν και η περιφέρεια Κρήτης ήταν η πρώτη σε όλη την Ελλάδα που προέβλεψε θέση αντιπεριφερειάρχη γι αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, μετά από λίγο η συγκεκριμένη θέση καταργήθηκε με απόφαση του ίδιου  Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Η επαναφορά της θα δώσει τη δυνατότητα στον – εκάστοτε – αντιπεριφερειάρχη και στα υπηρεσιακά στελέχη τη δυνατότητα να λειτουργήσουν μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο προκειμένου ο σχεδιασμός να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα, φέρνοντας για την Κρήτη ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο σχεδιασμού και οργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη Cretaone.gr: Τα επικίνδυνα ρέματα που απειλούν να πνίξουν το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 24 μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κίνδυνος – θάνατος τα ετοιμόρροπα κτίσματα στο Ηράκλειο


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα