Ηράκλειο: 34oC

Κρήτη: Στην κορυφή του Ψηλορείτη το πιο σύγχρονο τηλεσκόπιο της Ευρώπης

23.07.2025, 15:16

Κατασκευάστηκε στην Αυστρία και ενσωματώνει τεχνολογία που δημιουργήθηκε στο ΙΤΕ

Από το πρωί της Τετάρτης, στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, σε υψόμετρο 1700 μέτρων λειτουργεί επίσημα το τρίτο τηλεσκόπιο της επιστημονικής μονάδας, το οποίο είναι και το πλέον σύγχρονο, περιστροφικού τύπου, στην Ευρώπη.

Το τηλεσκόπιο, που είναι χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κατασκευάστηκε στην Αυστρία και ενσωματώνει τεχνολογία που δημιουργήθηκε στο ΙΤΕ και άλλα ελληνικά τεχνολογικά ιδρύματα.

Στην σύντομη τελετή ονοματοδοσίας του τηλεσκοπίου, το οποίο έλαβε το όνομα «200+» παραβρέθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Πρόδρομος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Ρεθύμνης και Ανωγείων, Γ. Μαρινάκης και Σ. Κεφαλογιάννης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντακης και ο πρόεδρος του ΙΤΕ Βασίλης Χαρμανδαρης.

Στις τοποθετήσεις τους άπαντες υπογράμμισαν την προστιθέμενη αξία που προσδίδει το σύγχρονο τηλεσκόπιο στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας συνολικά για την Ελλάδα. Η είδηση, ωστόσο, δεν βρίσκεται στη λειτουργία του πλέον σύγχρονου τηλεσκόπιου της Ευρώπης, αλλά στο δεδομένο ότι μέχρι τα μέσα του 2026 οι ελληνικοί δορυφόροι θα είναι 20 και το τηλεσκόπιο θα επικοινωνεί αμφίδρομα μαζί τους με τεχνολογία λέιζερ, μια τεχνολογία την οποία κανένα σύγχρονο μέσο δεν μπορεί να διακόψει.

Πηγή: ΕΡΤ

Σύνοψη άρθρου

  • Το νέο τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη, κατασκευάστηκε στην Αυστρία και ενσωματώνει ελληνική τεχνολογία.
  • Η λειτουργία του νέου τηλεσκοπίου χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και ονομάστηκε «200+».
  • Στην τελετή ονοματοδοσίας παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και επιστημονικής κοινότητας.
  • Η τεχνολογία του τηλεσκοπίου θα επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία με 20 ελληνικούς δορυφόρους μέσω λέιζερ έως το 2026.