Ηράκλειο: 30oC

Συνταγή για κρύα μακαρονοσαλάτα

23.07.2025, 23:30

Η τέλεια καλοκαιρινή συνταγή 

Κρύα μακαρονοσαλάτα με λαχανικά και μανιτάρια. Δροσερό πιάτο έτοιμο σε 10 λεπτά.

Υλικά

Για τα μακαρόνια

  • 1 συσκ. πένες
  • Κρέμα βαλσάμικο

Για τα λαχανικά

  • 2 τεμάχιο/ια μελιτζάνες
  • 2 τεμάχιο/ια κολοκύθια
  • 1 τεμάχιο/ια καρότο
  • 10 τεμάχιο/ια ασπρομανίταρα
  • 3 τεμάχιο/ια πιπεριές
  • 4-5 λιαστές ντομάτες
  • 10 τεμάχιο/ια ντοματίνια
  • 1 κρεμμύδι
  • Λίγο κλων. θυμάρι
  • Λίγη ρίγανη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την σως

  • ½ φλ. γάλα
  • 2 φλ. φέτα τρίμμα
  • Ρίγανη
  • Πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

  • Κόβουμε πρώτα τα λαχανικά σε μικρά καρέ και τα βάζουμε σε ταψί.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 15′ να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 10 επιπλέον λεπτά στο φούρνο να γλασάρουν.
  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και είναι μαλακά για να κατεβάσουν τα ζουμιά τους και να σχηματιστεί μία σάλτσα απ’ όλα τα ψητά λαχανικά, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία και τα στραγγίζουμε.
  • Τα ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό για να φύγει το άμυλο και να μην κολλούν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.
  • Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στο ταψί με τα γλασαρισμένα λαχανικά και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε τη μακαρονοσαλάτα να κρυώσει τελείως.
  • Διατηρείται σκεπασμένη στο ψυγείο και τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με τη σως και ανακατεύουμε.
  • Γαρνίρουμε με κρέμα βαλσαμικό.

Για τη σως

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα τρίμματα φέτας.
  • Πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με πιρούνι ή με ραβδομπλέντερ, έτσι ώστε να λιώσει τελείως η φέτα και να γίνει μία λεία κρέμα.

Πηγή: argiro.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Κρύα μακαρονοσαλάτα με πένες, λαχανικά και μανιτάρια, ιδανική για καλοκαιρινές μέρες.
  • Τα λαχανικά ψήνονται με ελαιόλαδο και βαλσάμικο στους 200°C για 15-25 λεπτά μέχρι να γλασαριστούν.
  • Τα βρασμένα ζυμαρικά αναμειγνύονται με τα ψητά λαχανικά και αφήνονται να κρυώσουν.
  • Πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε σως από γάλα και φέτα και γαρνίρουμε με κρέμα βαλσάμικο.
πριν από 4 λεπτά
Κόσμος

Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό – Καταναλωτές βρήκαν κομμάτια από γυαλιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Οικονομία

Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 – Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Πολιτική

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Καμία χαλάρωση, κανένας εφησυχασμός. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου – Πού υπάρχει κίνηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κρήτη

Παλαιόχωρα Χανίων: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του τοπικού ιατρείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Style

Παυλίνα Βουλγαράκη: Mοιράστηκε μία τρυφερή φωτογραφία μαζί με τον σύντροφό της στην παραλία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κόσμος

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Σαναά της Υεμένης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Πολιτική

Παύλος Μαρινάκης: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το 2019 μέχρι σήμερα έχει μειώσει ή καταργήσει 72 φόρους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Πηγαδάκια

Αλέξης Τσίπρας: Το γεύμα σε ταβέρνα της Αστυπάλαιας με την Μπέτυ Μπαζιάνα (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Style

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Αυτή ήταν η τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη

Διαβάστε περισσότερα