Ηράκλειο: 18oC

Συνταγή για κρύα μακαρονοσαλάτα

23.07.2025, 23:30

Η τέλεια καλοκαιρινή συνταγή 

Κρύα μακαρονοσαλάτα με λαχανικά και μανιτάρια. Δροσερό πιάτο έτοιμο σε 10 λεπτά.

Υλικά

Για τα μακαρόνια

  • 1 συσκ. πένες
  • Κρέμα βαλσάμικο

Για τα λαχανικά

  • 2 τεμάχιο/ια μελιτζάνες
  • 2 τεμάχιο/ια κολοκύθια
  • 1 τεμάχιο/ια καρότο
  • 10 τεμάχιο/ια ασπρομανίταρα
  • 3 τεμάχιο/ια πιπεριές
  • 4-5 λιαστές ντομάτες
  • 10 τεμάχιο/ια ντοματίνια
  • 1 κρεμμύδι
  • Λίγο κλων. θυμάρι
  • Λίγη ρίγανη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την σως

  • ½ φλ. γάλα
  • 2 φλ. φέτα τρίμμα
  • Ρίγανη
  • Πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

  • Κόβουμε πρώτα τα λαχανικά σε μικρά καρέ και τα βάζουμε σε ταψί.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 15′ να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικο, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 10 επιπλέον λεπτά στο φούρνο να γλασάρουν.
  • Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και είναι μαλακά για να κατεβάσουν τα ζουμιά τους και να σχηματιστεί μία σάλτσα απ’ όλα τα ψητά λαχανικά, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία και τα στραγγίζουμε.
  • Τα ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό για να φύγει το άμυλο και να μην κολλούν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.
  • Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στο ταψί με τα γλασαρισμένα λαχανικά και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε τη μακαρονοσαλάτα να κρυώσει τελείως.
  • Διατηρείται σκεπασμένη στο ψυγείο και τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με τη σως και ανακατεύουμε.
  • Γαρνίρουμε με κρέμα βαλσαμικό.

Για τη σως

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα τρίμματα φέτας.
  • Πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με πιρούνι ή με ραβδομπλέντερ, έτσι ώστε να λιώσει τελείως η φέτα και να γίνει μία λεία κρέμα.

Πηγή: argiro.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Κρύα μακαρονοσαλάτα με πένες, λαχανικά και μανιτάρια, ιδανική για καλοκαιρινές μέρες.
  • Τα λαχανικά ψήνονται με ελαιόλαδο και βαλσάμικο στους 200°C για 15-25 λεπτά μέχρι να γλασαριστούν.
  • Τα βρασμένα ζυμαρικά αναμειγνύονται με τα ψητά λαχανικά και αφήνονται να κρυώσουν.
  • Πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε σως από γάλα και φέτα και γαρνίρουμε με κρέμα βαλσάμικο.
πριν από 37 λεπτά
Style

Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με σολομό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2665: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →