Δείτε τον τρόπο για να πετύχετε το αγαπημένο ελληνικό μαμαδίστικο φαγητό
Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα πιο νόστιμα, ιδιαίτερα και αριστοκρατικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Σε αυτή τη συνταγή σας δείχνουμε βήμα βήμα τη διαδικασία για να τους φτιάξετε σωστά.
Για τους λαχανοντολμάδες
- 1 λάχανο
Για τη γέμιση
- 500 γρ. κιμά
- 2 κρεμμύδια
- 2 κρεμμυδάκια
- 1 πράσο
- 2 καρότα
- 1/2 ματσ. άνηθο
- 1/3 ματσ. μαιντανό
- 1 φλ. ρύζι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. νερό
- 1 λεμόνι (χυμό)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 κρόκους αβγών
- 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Για την κρέμα
- 2 κ.σ. λάδι
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 500 γρ. ζωμός
- 1/2 λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο άνηθο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι.
- Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Φροντίζουμε το νερό να μισο-σκεπάζει το λάχανο.
- Το βράζουμε για 7-10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.
Γέμιση
- Κατάλληλο είναι το ρύζι καρολίνα.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
- Προσθέτουμε το νερό και το χυμό λεμονιού.
- Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
- Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε.
- Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα, φέτες κρεμμυδιού και κομμάτια καρότου.
- Τους τοποθετούμε επάνω στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Τους περιχύνουμε με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.
- Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε.
- Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
- Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
Για το αυγολέμονο
- Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών.
- Ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα.
- Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.
- Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.
Για την κρέμα
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ψηθεί.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
- Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το χυμό λεμονιού και λίγο άνηθο.
Σερβίρισμα
- Τους σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.

Δημοφιλή
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Και η οικογένεια Σεμερτζίδου είχε κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια - Αλλά το... ξέχασε
Χανιά: Είδε στο καφενείο τον πατέρα του και τον... μαχαίρωσε 50 φορές!
Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη
Ο Κρητικός που παράτησε την πόλη και ζει 40 χρόνια μόνος στο βουνό
Θρήνος στην Κρήτη: Σπαρακτικά μηνύματα για τον 19χρονο Ραφαήλ στα social: «Ζήλεψε ο Χάρος»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινά σήμερα το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων - Τι είπε ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Θρήνος στην Μεσαρά για τον 19χρονο στρατιώτη που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Ήταν γιός στελέχους του Λιμενικού
Δυνατός σεισμός ταρακούνησε τα ξημερώματα την Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι