Δείτε τον τρόπο για να πετύχετε το αγαπημένο ελληνικό μαμαδίστικο φαγητό
Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα πιο νόστιμα, ιδιαίτερα και αριστοκρατικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Σε αυτή τη συνταγή σας δείχνουμε βήμα βήμα τη διαδικασία για να τους φτιάξετε σωστά.
Για τους λαχανοντολμάδες
- 1 λάχανο
Για τη γέμιση
- 500 γρ. κιμά
- 2 κρεμμύδια
- 2 κρεμμυδάκια
- 1 πράσο
- 2 καρότα
- 1/2 ματσ. άνηθο
- 1/3 ματσ. μαιντανό
- 1 φλ. ρύζι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. νερό
- 1 λεμόνι (χυμό)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 κρόκους αβγών
- 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Για την κρέμα
- 2 κ.σ. λάδι
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 500 γρ. ζωμός
- 1/2 λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγο άνηθο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι.
- Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Φροντίζουμε το νερό να μισο-σκεπάζει το λάχανο.
- Το βράζουμε για 7-10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.
Γέμιση
- Κατάλληλο είναι το ρύζι καρολίνα.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
- Προσθέτουμε το νερό και το χυμό λεμονιού.
- Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
- Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε.
- Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα, φέτες κρεμμυδιού και κομμάτια καρότου.
- Τους τοποθετούμε επάνω στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Τους περιχύνουμε με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.
- Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε.
- Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
- Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
Για το αυγολέμονο
- Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών.
- Ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα.
- Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.
- Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.
Για την κρέμα
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ψηθεί.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
- Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το χυμό λεμονιού και λίγο άνηθο.
Σερβίρισμα
- Τους σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο