Ηράκλειο: 15oC

Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

17.01.2024, 12:06

Δείτε τον τρόπο για να πετύχετε το αγαπημένο ελληνικό μαμαδίστικο φαγητό

Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα πιο νόστιμα, ιδιαίτερα και αριστοκρατικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Σε αυτή τη συνταγή σας δείχνουμε βήμα βήμα τη διαδικασία για να τους φτιάξετε σωστά.

Για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμά
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο
  • 2 καρότα
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/3 ματσ. μαιντανό
  • 1 φλ. ρύζι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα

  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 500 γρ. ζωμός
  • 1/2 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο άνηθο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι.
  • Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Φροντίζουμε το νερό να μισο-σκεπάζει το λάχανο.
  • Το βράζουμε για 7-10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.

Γέμιση

  • Κατάλληλο είναι το ρύζι καρολίνα.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
  • Προσθέτουμε το νερό και το χυμό λεμονιού.
  • Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
  • Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε.
  • Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα, φέτες κρεμμυδιού και κομμάτια καρότου.
  • Τους τοποθετούμε επάνω στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
  • Τους περιχύνουμε με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.
  • Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε.
  • Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  • Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.

Για το αυγολέμονο

  • Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών.
  • Ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα.
  • Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.
  • Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

Για την κρέμα

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ψηθεί.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
  • Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το χυμό λεμονιού και λίγο άνηθο.

Σερβίρισμα

  • Τους σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Σαλαμίνα: «Οργανωμένο, ψυχρό και προμελετημένο έγκλημα» – Τι λέει κόρη της 75χρονης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Άνδρας έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο – Στο σημείο το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Αυτός είναι ο δράκος του Αλίμου (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κρήτη

Από την Κρήτη ο επιχειρηματίας που αγόρασε την ισχυρότερη Rolls Royce του μισού εκατομμυρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Θλίψη στην Μεσαρά – Έφυγε από την ζωή η γιαγιά Ευθυμία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Novartis: Δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεια των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Style

Τα 5 ζώδια που θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στο σεξ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ηράκλειο

Εξελίξεις δίχως τέλος στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Η νέα κλήση στον «Φραπέ» και η σκληρή κόντρα για την δήθεν «κουμπαριά» στο Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ελλάδα

Σοκαριστικές αποκαλύψεις: «Έτσι σκότωσα την πεθερά μου» – Όσα ανέφερε η 46χρονη δολοφόνος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Ελλάδα

«Να ξαναπάρεις τα παιδιά στο σπίτι, ήταν ωραία» – Φρικτές αποκαλύψεις για τον θείο που ασελγούσε μαζί με τον φίλο στα ανίψια του

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →