Ηράκλειο: 26oC

Λαζάνια με χόρτα, αγκινάρες και αρακά

09.03.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή 

Αυτά τα φουρνιστά λαζάνια έχουν όλα τα αρώματα της εποχής, με αγκινάρες, αρακά, φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τρυφερά ανοιξιάτικα χόρτα.

Υλικά
Τεμάχια: για τετράγωνο ταψί 26 εκ.

  • 500 γρ. λαζάνια
  • 400 γρ. αρακάς
  • 300 γρ. χόρτα της αρεσκείας μας (αντίδια, ραδίκια κ.ά.), χοντροκομμένα
  • 4 καρδιές αγκινάρας, σε λεπτές φέτες
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
  • 2 αυγά
  • 700 γρ. τριμμένη ντομάτα του εμπορίου
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 500 γρ. ξινομυζήθρα, ανακατεμένη με 2 κουτ. σούπας νερό
  • 250 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε λαζάνια με ανοιξιάτικα χόρτα και λαχανικά, αρχικά ρίχνουμε, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα χόρτα και τον αρακά. Βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε καλά.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 70 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  • Έπειτα, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις αγκινάρες για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε τα χόρτα με τον αρακά, αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε τον μισό μάραθο και τον μισό δυόσμο και ανακατεύουμε.
  • Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τα αυγά, αλατοπίπερο και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη ντομάτα με 200 ml νερό, το υπόλοιπο λάδι και αλατοπίπερο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  • Ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας από το μείγμα ντομάτας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Απλώνουμε από πάνω μία στρώση λαζάνια και από πάνω το 1/3 από το μείγμα των τυριών.
  • Απλώνουμε και τη μισή ποσότητα από το μείγμα λαχανικών.
  • Βάζουμε άλλη μία στρώση λαζάνια, τη μισή ποσότητα από το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας, το μισό από το υπόλοιπο μείγμα τυριών και όλο το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.
  • Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο μείγμα τυριών και στο τέλος απλώνουμε την υπόλοιπη ντομάτα.
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Style

Αυτή είναι η λέξη που 9 στους 10 τη γράφουν λάθος – Γράφεται με -ι- και όχι -υ-

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κόσμος

Μινεσότα: Αυτός είναι ο μακελάρης που σκότωσε 2 παιδιά ενώ προσεύχονταν και τραυμάτισε άλλα 20 άτομα (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Πολιτική

Πλεύρης για μαζικά SMS που οδηγούσαν μετανάστες στην Κρήτη – «Επιθετική κίνηση διακινητών»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Τεχνολογία

9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε το ChatGPT να κάνει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παίρνει παράταση η υποβολή ΑΤΑΚ – Δείτε τη νέα ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πιερία – Νεκρό 9χρονο κορίτσι σε τροχαίο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ηράκλειο

Τρομερή θλίψη στο Ηράκλειο: Την Παρασκευή 29/8 το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Νίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Style

Συνταγή: Ψαρονέφρι µε μουστάρδα και γιαούρτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Ελλάδα

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 28/8 – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε καραμπόλα έξω από ΚΤΕΛ – Του πέρασαν χειροπέδες

Διαβάστε περισσότερα