Ηράκλειο: 31oC

Live από Μέγαρο Μαξίμου: Ανοίγει τα χαρτιά του για μεγάλα θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23.07.2025, 21:11

Όσο η Τουρκία επιμένει με Casus Belli και γκρίζες ζώνες, δεν θα μπει στο SAFE

Ανοίγει τα χαρτιά του για όλα τα μεγάλα θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, τις εξελίξεις με τη Λιβύη, το μεταναστευτικό, αλλά και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί στον ΣΚΑΪ.

Ο πρωθυπουργός μιλάει εφ’ όλης της ύλης και για όλα τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως την οικονομία, την ακρίβεια και το «πακέτο της ΔΕΘ» που αναμένεται να περιλαμβάνει λύσεις για πολλά από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

«Αμφισβήτηση ελληνικών νησιών δεν υφίσταται»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από τα Ελληνοτουρκικά: «Δεν είναι τωρινά θέματα, η Κύπρος υπό κατάληψη από το 1974. Οι αμφισβητήσεις στο Αγαίο από τα μέσα του ’70 και οι γκρίζες ζώνες από το 1996. Το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας τελευταία γίνεται πιο έντονο. Η Ελλάδα αντέδρασε με μέτρα και πρωτοβουλίες.

Προσδοκώ σε ήρεμα νερά και ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία.

Μπορούμε να αποφεύγουμε ακραίες εντάσεις, όπως το 2020 στον Έβρο.
Έχουμε καλύτερη σχέση πλέον. Αλλά η Τουρκία πρέπει να αποκοπεί από πυλώνες αντιδικίας, όπως οι γκρίζες ζώνες.

Στη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθώ με τον Ερντογάν και θα του θέσω ευθέως τα ζητήματα του αναθεωρητισμού που αποτελούν αγκάθια.

Δείτε την πρωτοβουλία που πήραμε με τα θαλάσσια πάρκα. Είμαστε πρωταγωνιστές της προστασίας των θαλασσών μας. Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Δεν θα δεχτούμε ποτέ υποδείξεις στα χωρικά μας ύδατα. Αμφισβήτηση ελληνικών νησιών δεν υφίσταται».

«Προσκαλούμε την Τρίπολη για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Ελλάδα»

Για τη Λιβύη ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει επικυρωθεί, όσο και αν το πάνε προς κύρωση. Η Λιβύη είναι μια χώρα χωρισμένη στη μέση. Η επίσημη και η ανεπίσημη. Είναι σε εμφύλιο και η συνεννόηση μαζί τους δεν είναι απλή. Εμείς διατηρούμε επικοινωνία με παρουσία και σε Τρίπολη και σε Βεγγάζη. Προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να έρθει σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Ελλάδα. Η Λιβύη θα πρέπει να διαλέξει εάν θα έχει σχέσεις με την Ελλάδα που της προσφέρει άνοιγμα στην Ευρώπη, ή την Τουρκία που την θέλει μόνο ως όπλο στο άρμα της».

«Δεν θα υποδεχτούμε τους μετανάστες, όπως τους τουρίστες»

Για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα αποτελεί μία εύκολη πρόσβαση για κανέναν. Βάζοντας τους μετανάστες στις δομές, στέλνουμε μήνυμα στους διακινητές. Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Θαλάσσια πάρκα, οικόπεδα νοτίως της Κρήτης που κανείς δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα. Δεν θα ανεχτούμε μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε. Δεν θα τους υποδεχτούμε με ανοιχτές αγκάλες και μουσικές όπως τους τουρίστες».

«Η διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρου θα ξεκινήσει όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες»

Για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο: «Το καλώδιο θα ξεκινήσει όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία εγείρει ερωτήματα ως προς τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου που είναι εκτός πραγματικότητας. Ο διμερισμός του κόστους θα επιμεριστεί με τρόπο δίκαιο. Αυτό θα το λύσουμε την Κύπρο. Η Τουρκία λοιπόν δεν μπορεί να θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπλοκάρει ένα έργο που αφορά την Ευρώπη».

«Όσο η Τουρκία επιμένει με Casus Belli και γκρίζες ζώνες, δεν θα μπει στο SAFE»

Για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων: «Το πρόγραμμα αυτό συμφωνήθηκε κάτω από ειδικές συνθήκες. Όσο η Τουρκία επιμένει με Casus Belli και γκρίζες ζώνες προς την Ελλάδα, δεν θα μπει ποτέ στο πρόγραμμα SAFE.

Έχουμε ανάγκη να μην φοβόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τις κινήσεις των αντιπάλων με αυτοπεποίθηση πατώντας γερά στα πόδια μας».

Για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας: «Η άμυνά μας, οι συμμαχίες μας, μάς κάνουν να πατάμε γερά στα πόδια μας. Δεν ψάχνουμε για διαμεσολαβητές. Η Τουρκία το κάνει. Εάν χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε για μια ενδεχόμενη κρίση, μπορούμε να το κάνουμε».

Σύνοψη άρθρου

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία για ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία, ενώ απέκλεισε κάθε συζήτηση για αμφισβήτηση ελληνικών νησιών.
  • Πρόσκληση απηύθυνε προς τη Λιβύη για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, τονίζοντας τη σημασία επιλογής συνεργασίας με την Ελλάδα.
  • Η Ελλάδα υιοθετεί αυστηρή στάση στο μεταναστευτικό, αποτρέποντας τη μαζική είσοδο μεταναστών και αποστέλλοντας σαφές μήνυμα στους διακινητές.
  • Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου θα προχωρήσει όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα SAFE λόγω των επιθετικών της στάσεων.

Διαβάστε επίσης