Ηράκλειο: 16oC

Συνταγή: Λουκανικοπιτάκια με ζύμη σφολιάτας

16.09.2024, 5:32

Δοκιμάστε τα!

Συνταγή για εύκολη λουκανικόπιτα με σφολιάτα και τυρί που λιώνει, ιδανική για πάρτι και καλέσματα.

Υλικά

Για τις λουκανικόπιτες

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 χωριάτικα λουκάνικα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5-6 ντοματίνια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. κασέρι τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την επάλειψη

  • 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200 °C στον αέρα, ψήνουμε στη μεσαία σχάρα.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα για τη ζύμη ώστε το μέγεθος της να είναι περίπου 40×30 εκατοστά.
  • Με κουπ πατ διαμέτρου 10 εκατ., κόβουμε 12 δίσκους στη σφολιάτα.
  • Βουτυρώνουμε φόρμες, βάζουμε μέσα τους δίσκους σφολιάτας και γεμίζουμε με τη γέμιση.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το άλλο φύλλο σφολιάτας σε πιο λεπτό φύλλο.
  • Με κουπ πατ 8 εκατ., κόβουμε 12 δίσκους σφολιάτας.
  • Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό τις άκρες από τα καπάκια σφολιάτας και κλείνουμε.
  • Τσιμπάμε τις άκρες της σφολιάτας περιμετρικά ώστε να φυλακίζουμε τη γέμιση.
  • Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε μικρές χαρακιές, σταυρωτά στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 10΄ στους 200°C και χαμηλώνουμε στους 170°C στον αέρα.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνει τραγανή η σφολιάτα.
  • Αφήνουμε να σταθούν για 10΄ και ξεφορμάρουμε. Τρώγονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε το λουκάνικο σαν κιμά και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε ζυμώνοντας τα υλικά.
  • Ακουμπάμε από δύο κουταλιές γέμιση μέσα σε κάθε λουκανικόπιτα.

Μυστικά

  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το λουκάνικο να είναι καθαρισμένο από το περίβλημά του.
  • Η κρύα σφολιάτα αγαπάει τον καυτό αέρα. Γι’ αυτό, ψήνουμε πάντα τη σφολιάτα στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
  • Για να δώσουμε γρήγορα όγκο στη σφολιάτα, ψήνουμε πάντα τα πρώτα 10΄ σε δυνατή θερμοκρασία στον αέρα στη μεσαία σχάρα και μόλις φουσκώσει η σφολιάτα και ξεχωρίσουν οι στρώσεις της, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 ίσως 180 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Για να δώσετε σχήμα στη ζύμη σφολιάτας, θα πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο. Εάν την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου πολύ ώρα, θα ανεβεί η θερμοκρασία της και θα σας δυσκολέψει στο να τη δουλέψετε και να της δώσετε σχήμα.
  • Αφού ψηθούν και κρυώσουν οι λουκανικόπιτες, μπορείτε να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη για 1 μήνα, Τις ζεστάνετε όπως είναι παγωμένες για 15′ στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, πριν σερβίρετε.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

«Ιρανικό MeToo»: Καταγγελία για βιασμό από γνωστό ηθοποιό διχάζει το Ιράν – Ελεύθερος ο Πεγμάν Τζαμσιντί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Εντοπίστηκαν τα δύο άτομα που έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ανέβασαν το βίντεο στα social media

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Κάρπαθος: Εντοπίστηκε τεράστιος καρχαρίας – Τον κατέγραψαν ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Πολιτισμός

Το Christmas Factory επιστρέφει στην Τεχνόπολη – Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει στην καρδιά της Αθήνας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Style

Αυτές οι γυναίκες του ζωδιακού που θέλουν τον άντρα «άγριο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: «Φωτιά» το πρόστιμο σε αγρότη που έκαιγε χόρτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Εξαρθρώθηκαν 2 συμμορίες που διακινούσαν ναρκωτικά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Style

Κίλι Σφακιανάκη: Το Σάββατο η αποτέφρωση της – Η τελευταία επιθυμία για τα τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Κόσμος

Χάος στην Ισπανία από τον τυφώνα «Μελίσα» – Πλημμύρες, εγκλωβισμένοι τουρίστες και καταιγίδα φωτιάς στη Μαγιόρκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Καιρός

Ο καιρός μέχρι το τέλος Νοεμβρίου – Πως επηρεάζεται η Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →