Ηράκλειο: 18oC

Συνταγή: Λουκανικοπιτάκια με ζύμη σφολιάτας

16.09.2024, 5:32

Δοκιμάστε τα!

Συνταγή για εύκολη λουκανικόπιτα με σφολιάτα και τυρί που λιώνει, ιδανική για πάρτι και καλέσματα.

Υλικά

Για τις λουκανικόπιτες

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 χωριάτικα λουκάνικα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5-6 ντοματίνια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. κασέρι τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την επάλειψη

  • 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200 °C στον αέρα, ψήνουμε στη μεσαία σχάρα.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα για τη ζύμη ώστε το μέγεθος της να είναι περίπου 40×30 εκατοστά.
  • Με κουπ πατ διαμέτρου 10 εκατ., κόβουμε 12 δίσκους στη σφολιάτα.
  • Βουτυρώνουμε φόρμες, βάζουμε μέσα τους δίσκους σφολιάτας και γεμίζουμε με τη γέμιση.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το άλλο φύλλο σφολιάτας σε πιο λεπτό φύλλο.
  • Με κουπ πατ 8 εκατ., κόβουμε 12 δίσκους σφολιάτας.
  • Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό τις άκρες από τα καπάκια σφολιάτας και κλείνουμε.
  • Τσιμπάμε τις άκρες της σφολιάτας περιμετρικά ώστε να φυλακίζουμε τη γέμιση.
  • Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε μικρές χαρακιές, σταυρωτά στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 10΄ στους 200°C και χαμηλώνουμε στους 170°C στον αέρα.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνει τραγανή η σφολιάτα.
  • Αφήνουμε να σταθούν για 10΄ και ξεφορμάρουμε. Τρώγονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε το λουκάνικο σαν κιμά και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε ζυμώνοντας τα υλικά.
  • Ακουμπάμε από δύο κουταλιές γέμιση μέσα σε κάθε λουκανικόπιτα.

Μυστικά

  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το λουκάνικο να είναι καθαρισμένο από το περίβλημά του.
  • Η κρύα σφολιάτα αγαπάει τον καυτό αέρα. Γι’ αυτό, ψήνουμε πάντα τη σφολιάτα στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
  • Για να δώσουμε γρήγορα όγκο στη σφολιάτα, ψήνουμε πάντα τα πρώτα 10΄ σε δυνατή θερμοκρασία στον αέρα στη μεσαία σχάρα και μόλις φουσκώσει η σφολιάτα και ξεχωρίσουν οι στρώσεις της, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 ίσως 180 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Για να δώσετε σχήμα στη ζύμη σφολιάτας, θα πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο. Εάν την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου πολύ ώρα, θα ανεβεί η θερμοκρασία της και θα σας δυσκολέψει στο να τη δουλέψετε και να της δώσετε σχήμα.
  • Αφού ψηθούν και κρυώσουν οι λουκανικόπιτες, μπορείτε να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη για 1 μήνα, Τις ζεστάνετε όπως είναι παγωμένες για 15′ στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, πριν σερβίρετε.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Από σήμερα έως της 18 Νοεμβρίου οι αιτήσεις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής /μετακίνησης φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Style

Χοιρινό με λάχανο γιαχνί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ελλάδα

Ανατροπή με τον θάνατο του 3χρονου στην Αχαΐα: «Δεν έπεσε από μάντρα αλλά από γουρούνα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Η «τρυφερή» χειρονομία που προδίδει έναν άντρα που θέλει να σας χειραγωγήσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Φωτιά σε βιομηχανικό χώρο στην Πάτρα: Στο σημείο ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

ΗΠΑ: Άρνηση χορήγησης βίζας σε ξένους πολίτες λόγω… παχυσαρκίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Κλήρωση Τζόκερ 13/11/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Βίντεο από την εξέγερση στη δομή φιλοξενίας μεταναστών – Ανθρωποκυνηγητό και ξύλο με την αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κορωπί: Χειροπέδες σε 8 άτομα για κλοπή ρεύματος, νερού και ρύπανση περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Πήγαν οι Κρητικοί στο συλλαλητήριο και «μύρισε» η Αθήνα Κρήτη – Το viral βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →