Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα
Η μαγειρίτσα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά με το οποίο μοσχομυρίζουν όλα τα σπίτια, σε όλη την Ελλάδα, το Πάσχα , τη βραδιά της Ανάστασης. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι όπου υπάρχουν Έλληνες. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση, οι νοικοκυρές σερβίρουν τη μαγειρίτσα, αχνιστή και λαχταριστή.
Παρακάτω θα βρεις την συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη για να την φτιάξεις και εσύ το Μεγάλο Σάββατο.
Συστατικά
- 1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
- 2 φέτες λεμόνι
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι
- 10-15 κόκκους πιπεριού
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κλ. δεντρολίβανο
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 1 κύβο κότας
- 1 1/2 λίτρο νερό
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μαρούλι
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
Για το αυγολέμονο
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 2 αβγά
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. άνηθο
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- φρέσκο κρεμμυδάκι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.
- Βάζουμε μέσα τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, τους κόκκους από το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον αφρό ανά διαστήματα. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
- Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το δεντρολίβανο.
- Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.
- Στη συνέχεια, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Το πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. από τον άνηθο τα κρατάμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε το ρύζι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.
Για το αυγολέμονο
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Βάζουμε αργά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύουμε συνεχόμενα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.
Διαβάστε επίσης:
Πασχαλινά κουλουράκια από τον Άκη Πετρετζίκη
Δημοφιλή
Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10
Ηράκλειο: Σοκ για γαμπρό στις Μαλάδες - Η νύφη ήταν... ο πεθερός του! Δείτε βίντεο
Χανιά: Θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα - «Έφυγε» ο Γιάννης Θάνου
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό γυναίκας στον δρόμο προς Χάρακα
Αν γεννήθηκες μία από αυτές τις 6 μέρες τότε σε περιμένουν πολλά λεφτά
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στην παραλιακή - Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα (φωτογραφίες)
Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ
Κρήτη: Τραγωδία στην Μεσαρά - Νεκρή μέσα στην θάλασσα εντοπίστηκε γυναίκα
Η περιπέτεια υγείας της Αλέκας Παπαρήγα και οι ευχαριστίες της