Ηράκλειο: 33oC

Μακαρονάδα αλά ελληνικά

28.06.2024, 0:17

Γρήγορη και πεντανόστιμη μακαρονάδα

Μια μακαρονάδα με την ιταλική φινέτσα των spaghetti και την αυθεντική ελληνική γεύση που προσφέρουν το τσίπουρο και η κάπαρη.

Η ιταλική κουζίνα μοιάζει πολύ με την ελληνική, και αυτή η παραλλαγή ενός εύκολου καλοκαιρινού πιάτου αντικαθιστά το κρασί με τσίπουρο, προσθέτει κάπαρη για έξτρα πικάντικη γεύση και χρησιμοποιεί πεκορίνο Αμφιλοχίας αντί για την παραδοσιακή ιταλική παρμεζάνα.

Υλικά:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. ντοματίνια (προαιρετικά)
  • 200 γρ. κάπαρη
  • 1/2 ποτήρι τσίπουρο
  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 5-6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • Πεκορίνο τριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο, για 8΄ περίπου να γίνουν al dente.
  2. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα φιλέτα αντζούγιας για 2-3΄. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση (αν χρησιμοποιούμε) κι ανακατεύουμε.
  3. Αλατοπιπερώνουμε με μέτρο και ρίχνουμε την κάπαρη, αφού προηγουμένως την έχουμε ξεπλύνει καλά να ξαρμυρίσει. Στη συνέχεια σβήνουμε με το τσίπουρο κι αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για , μέχρι να ετοιμαστούν τα μακαρόνια.
  4. Μόλις τα spaghetti μας γίνουν al dente, παίρνουμε λίγα-λίγα με την ειδική πιρούνα και, όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε να πάνε τα ντοματίνια και η κάπαρη παντού και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Σερβίρουμε με τριμμένο πεκορίνο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: hello.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για μπολονέζ… light 

Μακαρονάδα ολικής με λαχανικά και φυστικοβούτυρο 

Συνταγή: Ζυμαρικά με κοτόπουλο, μπρόκολο και σπανάκι