Ηράκλειο: 19oC

Μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό, με κρέμα αυγού

21.11.2025, 23:30

Δείτε τη συνταγή 

Μια συνταγή λαχταριστή, που θυμίζει από τη μια τα κρητικά σύζουμα μακαρόνια, καθώς τα ζυμαρικά βράζουν μέσα σε κρεατένιο ζωμό, και από την άλλη την ιταλική καρμπονάρα, αφού η σάλτσα τους είναι μια ιδιότυπη κρέμα από αυγά.

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 500 γρ. μακαρόνια, όσο καλύτερης ποιότητας βρούμε (μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα από παραδοσιακούς τύπους, όπως σιουφιχτά, στριφτάρια κ.ά.)
  • 300-500 ml ζωμός ζυγουριού, καυτός ή ζωμός κότας, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα
  • 100-150 γρ. πρόβειο βούτυρο (εννοούμε αυτό στο χαρτί, όχι στο βάζο)
  • 100-200 γρ. αρσενικό Νάξου, τριμμένο
  • 4 αυγά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό, με κρέμα αυγού, αρχικά βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, για τον μισό χρόνο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  • Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο μέχρι να λιώσει, να αφρίσει και να αρχίσει να σκουραίνει.
  • Κόβουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια και το αφήνουμε κατά μέρος.
  • Μόλις αρχίσει να σκουραίνει το βούτυρο, ρίχνουμε αμέσως 300 ml από τον ζωμό και ζεσταίνουμε καλά.
  • Μόλις περάσει ο μισός χρόνος μαγειρέματος των μακαρονιών, τα μεταφέρουμε με μια λαβίδα (ή κουτάλα με δόντια) στην κατσαρόλα με τον ζωμό, χωρίς προηγουμένως να τα σουρώσουμε, για να πάρουν μαζί τους λίγο από το νερό όπου έβρασαν (ο σεφ μάς εξηγεί ότι έτσι δένει καλύτερα η σάλτσα).
  • Κρατάμε 1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού από το καυτό νερό των μακαρονιών.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα των μακαρονιών στον ζωμό, σε μέτρια φωτιά, μέχρι 1 λεπτό πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Αν σωθεί νωρίτερα ο ζωμός, ρίχνουμε λίγο ακόμη.
  • Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά δεν απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Η μακαρονάδα μας πρέπει να έχει ακόμη λίγο ζουμί. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο καυτό ζωμό ακόμη, να είναι ζουμερή.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνουμε (λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι).
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των μακαρονιών.
  • Αδειάζουμε τα αυγά στα μακαρόνια (που είναι ακόμη πάνω στο ζεστό μάτι) και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα, προσέχοντας να μην πήξει.
  • Σερβίρουμε, τα μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό, με κρέμα αυγού, αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Style

Μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό, με κρέμα αυγού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Δολοφονική» προσπέραση αγροτικού σε δρόμο στις Μοίρες – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Οικονομία

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 28 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Style

Το φιλί Παπαρίζου – Μαζωνάκη στο «The Voice» και το σχόλιο του Μάστορα: «Απλά ήθελαν να φασωθούν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

«Η πρώην μου, μου έκανε βουντού», καταγγέλλει άνδρας – Τοποθετούσε καρφίτσες και άναβε κεριά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

Τέλος το χάος με τα πατίνια: Έρχονται νέοι κανόνες και «τσουχτερά» πρόστιμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ελλάδα

Παραβίασε την προτεραιότητα ο 84χρονος οδηγός και έγινε το θανατηφόρο τροχαίο – Αυτόπτης μάρτυρας η ΑμεΑ κόρη της 75χρονης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Style

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: Η σκληρή εξομολόγησή της για τη μητρική απουσία – «Κάθε φορά που άκουγα τη λέξη μαμά ένιωθα άβολα και άσχημα» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Λεωνίδας Ασκιανάκης – Από το Αρκαλοχώρι στο ΑΠΘ και από εκεί στο Μόναχο για να μας σώσει από τα διαστημικά σκουπίδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Οδηγοί έτοιμοι να πιαστούν στα χέρια: Άγριοι καυγάδες με το παραμικρό στους δρόμους – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →